Redactia.ro
Home » Știri » Ce risc există, de fapt, în cazul în care Centrala Zaporojie va exploda. Rușii au bombardat-o zilele trecute

Ce risc există, de fapt, în cazul în care Centrala Zaporojie va exploda. Rușii au bombardat-o zilele trecute

Situația de la Centrala Zaporojie îi îngrijorează pe toți, în ultima vreme. Kievul acuză Moscova că a efectuat, sâmbătă, bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. Președintele Ucrainei a transmis un mesaj public și a cerut un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei Zaporojie.

Ce risc există, de fapt, în cazul în care Centrala Zaporojie va exploda

Tot ce se întâmplă la centrala Zaporojie îi îngrijorează în aceste momente pe toți liderii mari ai lumii, mai ales după ce rușii ar fi bombardat-o sâmbăta trecută. Kievul și Moscova se acuză reciproc de lovituri dure asupra centralei. Președintele Ucrainei a transmis public faptul că așteaptă un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei Zaporojie. Astfel, au fost alimentate temerile cu privire la un dezastru nuclear, în cazul în care Centrala Zaporojie ar exploda.

Publicația The Guardian a arătat cât de mare e riscul unei catastrofe nucleare, din cauza situației în care se află centrala. Centrala Zaporojie a fost construită în perioada comunistă, fiind este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Este bine de știut faptul că din cele șase reactoare ale centralei, două sunt funcționale în present. Acestea pot produce energie pentru 4 milioane de case. Rusia folosește cea mai mare central nucleară din Europa drept un parc de artilerie adăpostit. De acolo, aceștia ar ataca Ucraina, știind că armata Ucrainei nu va riposte, tocmai pentru a evita riscul unui accident nuclear.

Centrala Zaporojie se află sub ocupația rușilor din luna martie. Ucraina acuză Rusia de faptul că trupele ruse inițiază din perimetrul centralei atacuri cu rachete asupra zonelor civile, folosindu-se de o „tactică a terorii”. Deși central este ocupă de ruși, personalul este ucrainean. Astfel, ucrainenii care se ocupă de cea mai mare centrala nucleară din Europa, trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”. Aceste lucruri au fost spuse chiar de șeful AIEA, care a cerut rușilor să permită agenției ONU să ofere sprijin tehnic. „În numele protejării oamenilor din Ucraina și nu numai de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte conflictele și să acționăm acum. AIEA este pregătită”, a declarat Mariano Grossi.

Cât de mare este riscul de un dezastru nuclear

Există două mari potențiale probleme la care se gândesc oficialii internaționali. Liderii se tem de ce se poate întâmpla din cauza lipsei pieselor de schimb, a accesului la lucrările de întreținere a reactorilor și a contactului cu personalul.

Cea de-a doua problemă o reprezintă rachetele lansate, la sfârșitul săptămânii trecute, în zona centralei. Conform autorităților ucrainene, impactul a fost aproape de depozitul de combustibil uzat. Un alt lucru important de precizat este faptul că reactoareale de la Zaporojie au fost făcute astfel încât să reziste unui impact substanțial. Însă, atacul cu rachete ar putea fi problematic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini