Redactia.ro
Home » Știri » Ce s-a întâmplat cu prețurile carburanților. Cât a ajuns să coste astăzi un litru de benzină sau motorină, la pompă

Ce s-a întâmplat cu prețurile carburanților. Cât a ajuns să coste astăzi un litru de benzină sau motorină, la pompă

benzina

Benzina a atins în România cel mai mic preț din ultimii 10 ani, în contextul pandemiei de coronavirus. S-a înregistrat o scăderea record și pentru motorină. Ieftinirea a venit în urma întăririi leului față de dolarul american și a scăderii prețului pe marile piețe, spun analiștii economici.

Prețurile la carburanți au continuat să coboare în România, pe măsură ce cererea a scăzut în timpul stării de urgență. Cea mai ieftină benzină din România putea fi cumpărată cu 4,13 lei litrul (Bacău), iar cea mai ieftină motorină cu 4,15 lei/litru (Adunații Copăceni, Giurgiu), arăta Peco-online.ro.

Prețul petrolului va crește abia într-un an

Estimările specialiștilor indică spre o creștere a prețului petrolului abia într-un an, dacă nu chiar mai mult. Cererea mondială de petrol va crește anul viitor comparativ cu anul acesta, pe măsură ce lumea depășește pandemia de coronavirus, dar nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei mai devreme de 2022. Analiza a fost prezentată de Agenția Internațională a Energiei (IEA).

„Prima noastră estimare pentru întregul an 2021 arată că cererea de petrol va crește cu 5,7 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce înseamnă că la un nivel de 97,4 milioane bpd va fi cu 2,4 milioane bpd sub nivelul din 2019. Livrările reduse de combustibili pentru avion și kerosen vor afecta cererea totală de petrol până cel puțin în 2022… în condițiile în care industria aeronautică se confruntă cu o criză existențială.”, potrivit IEA.

Care sunt prețurile la pompă pentru benzină și motorină

În al doilea trimestru din 2020 – adică perioada aprilie – iunie – cererea de petrol a fost cu 17,8 milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiștii susțin că, în 2020, cererea de petrol va scădea în acest an cu 8,1 milioane de barili pe zi. Iar în 2021 va crește cu 5,7 milioane de barili pe zi în 2021.

Estimările sunt că abia din 2021 cererea și consumul vor crește. În acest context vine și-o analiză recent de la Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite ale Americii.

Pe 6 iulie, prețul minim al benzinei e mai mare decât în timpul stării de urgență. Astfel, pe 6 iulie, cea mai ieftină benzină e la 4,44 lei, potrivit globalpetrolprices.com. Cea mai ieftină motorină e 4,59 lei. În București, prețul minim al benzinei e la 4,29 lei și motorina e la 4,51 lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: