Redactia.ro
Home » Știri » Ce să faci cu medicamentele expirate din casă, care pot fi periculoase sănătății. Puțini știu ce prevede legea

Ce să faci cu medicamentele expirate din casă, care pot fi periculoase sănătății. Puțini știu ce prevede legea

Ce să faci cu medicamentele expirate din casă, care pot fi periculoase sănătății. Puțini știu ce prevede legea

Ce să faci cu medicamentele expirate din casă, care pot fi periculoase sănătății dacă le păstrăm în locuințe. Puțini știu ce prevede legea.

Ce să faci cu medicamentele expirate din casă, care pot fi periculoase sănătății. Puțini știu ce prevede legea

Iată cum trebuie procedat, ca la carte, așa cum prevede legea, dacă avem medicamente expirate în casă. În primul rând, ele nu mai trebuie administrate în niciun caz. Ținute în casă, ele pot fi mai degrabă periculoase: nu doar că nu mai sunt eficiente, dar încep să se descompună și să formeze compuși toxici, care pot afecta grav sănătatea.

Toți ne confruntăm cu această situație la un moment dat, să avem medicamente expirate în casă. Dacă termenul de valabilitate a trecut, dacă nu le mai folosim sau nu mai au ambalajele originale și nu le mai putem identifica, atunci medicamentele nu mai trebuie păstrate în locuință.

Unde să NU le aruncați? Nu în chiuvetă sau în vasul de toaletă. Dacă sunt aruncate la gunoi, aceste medicamente pot fi un risc atât pentru persoane, cât și pentru animalele din afara casei dacă sunt ingerate, iar dacă sunt aruncate în apă, sunt dăunătoare mediului înconjurător, conform doc.ro. Unde să le duceți? La farmacie. Puțini știu că în România există o lege care prevede faptul că medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse prin incinerare.

În Normele din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației emise de Ministerul Sănătății și publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, se precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Care e procedura la farmacie când duceți medicamentele expirate

Primul pas este să căutați cea mai apropiată farmacie de casa voastră, nu are importanță denumirea ei. Acolo, farmacistul vă poate cere să completați un formular cu denumirea medicamentelor. Este OBLIGAT să le ia, nu contează dacă acele medicamente nu au fost cumpărate de la farmacia respectivă. În cazul în care refuză, îi amintiți de legea mai sus menționată, care impune farmaciilor să primească orice medicamente expirate aduse și că nu contează de unde au fost cumpărate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: