Iată ce să-i spui soției când o vezi supărată. Nu o lua la rost, ci rostește aceste cuvinte care o vor alina. Ele sunt valabile și în cazul soțului dacă acesta este supărat sau nervos.
Ce să-i spui soției când o vezi supărată. Nu o lua la rost, ci rostește aceste cuvinte simple. Sunt valabile și în cazul soțului
Certurile între soți sunt o componentă comună a relațiilor și pot apărea din diverse motive. Uneori, certurile pot fi rezultatul unor neînțelegeri, tensiuni sau diferențe de opinii. În astfel de situații, este important să se abordeze conflictele cu respect și comunicare deschisă, pentru a găsi soluții și a menține armonia în relație.
Există câteva sfaturi pentru a gestiona certurile între soți într-un mod constructiv, printre care: comunicare calmă, evitarea acuzelor și critica personală, respectarea spațiului și a timpului personal și, în cele din urmă, găsirea unui terapeut sau consilier de cuplu care vă poate oferi instrumente și strategii pentru a rezolva conflictele într-un mod sănătos și constructiv.
Pe de altă parte, potrivit părintele Nicau – „pustnicul din Munţii Neamţului”, iată cum trebuie procedat în cazul în care unul dintre parteneri/soți este foarte supărat/ă.
„Uitaţi ce este… Dacă diavolul vă necăjeşte prin aprige tulburări şi necazuri, ori dacă vă vedeţi soţul ori soţia supărată, să ştiţi că nu trebuie să-l luaţi la rost atunci. Trebuie spuneţi aşa cum spun şi eu: „Lasă, nu îi spun acum nimic. Îi voi spune eu mâine ceea ce am de spus!”.
Doar aşa veţi reuşi să nu vă mai agitaţi nici unul din voi, doar aşa vă veţi linişti şi nu veţi mai ajunge la lucruri pe care mulţi le cunoaşteţi mai bine decât mine.
Spuneţi, deci, numai atât: „Lasă, îi voi spune mâine ceea ce am de spus. Însă, până mâine voi răbda pentru Dumnezeu! Iar mâine, de este liniştit, vom sta şi vom discuta, îi voi spune unde a greşit şi cine are dreptate”.
Cuvioşia voastră aşa faceţi?
Aşa fac!
De ce? Ce folos tragem din asta? Că, dacă stăm până mâine, poate celălalt crede că tăcem că face bine, că are el dreptate… Şi mai are rost să aşteptăm atunci?
Are. Ştii de ce fac aşa? Uite de ce:
Un Părinte înduhovnicit îmi spunea odată: „Frate, dacă vreodată te va năpădi gândul de a spune ceva rău cuiva, tu să spui aşa: Îi voi spune ăstuia tot ce am de spus, dar nu îi voi spune azi. Îi voi spune mâine! Mâine îi voi spune şi pentru azi!”.
Mă întrebi ce rost are? Iacă rostul: asta-i răbdarea şi aşa o înveţi.
Să răbdăm, deci, pentru Dumnezeu, măcar până mâine!”.
Extras din „Convorbiri cu părintele Nicau – pustnicul din Munţii Neamţului”, Fabian Anton