Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce să nu faci niciodată ca turist în Turcia? Reguli de bună purtare

Ce să nu faci niciodată ca turist în Turcia? Reguli de bună purtare

Turcia reprezintă una dintre destinațiile de vacanță de top ale românilor. Dacă mergeți în Turcia ca turist, există câteva reguli de bună purtare care țin de tradițiile locale sau obiceiurile musulmanilor. Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care ar fi bine să le evitați să le faceți, ca oamenii să nu se uite ciudat sau să îi jigniți.

Ce să nu faci niciodată ca turist în Turcia? Reguli de bună purtare

Dacă îți petreci vacanța în Turcia trebuie sa ai în vedere faptul că este o țară conservatoare. Este important să urmezi regulile de conduită ale acestei țări. Iată unele dintre cele mai importante reguli.

Întâmpinare și salut! Când întâlnești pe cineva, poți să dai mâna cu acea persoană. Se dă mâna inclusiv cu copiii. Persoanele apropiate și rudele obișnuiesc să se sărute pe obraji. Pe de alta parte, în zonele rurale ale Turciei, persoanele de sex opus nu obișnuiesc să se atingă.

Îmbrăcăminte și ținută! În locurile publice este bine să ai o ținută decentă, fără haine mulate sau prea decupate. Costumul de baie poate fi purtat pe plaja si în jurul piscinelor. Bărbații trebuie să evite purtarea pantalonilor scurți.

La masă! Când iei masa împreună cu persoane de origine turcă, este indicat să urmezi câteva reguli. Fii punctual. Persoana care a inițiat invitația este cea care se ocupă de cheltuielile de plată. Nu se obișnuiește ca nota de plată să fie achitată la comun, din contribuția fiecărui participant. Daca ești invitat în casa cuiva la masă, încearcă să termini tot din farfurie, altfel se poate considera o ofensă. În timpul mesei turcii obișnuiesc să fumeze. La restaurant se lasă un bacșiș de 10 – 15% din sumă.

Ce să nu faci niciodată ca turist în Turcia? Reguli de bună purtare

Cadou! Dacă urmează să vizitezi pe cineva acasă la el, oferă un mic dar, ca un semn de politețe. Dulciurile și florile sunt cadouri potrivite. Un alt obiect pe care-l poți oferi cu succes poate fi ceva care-ți reprezintă țara. Evită să oferi alcool. Cadourile se desfac mai târziu, nu la primire, iar acestea nu trebuie sa fie costisitoare.

Eticheta business! La o întâlnire de afaceri este indicat să te îmbraci sobru. În general nu se intră direct în subiect. Tot ca un semn de politețe îi poți întreba despre familie și copii. Conversația poate avea loc stând aproape de interlocutor, deoarece turcii sunt adesea prietenoși și nu țin la spațiul personal. Este important sa menții contactul vizual cu interlocutorul tău, deoarece acest lucru reprezintă un semn al onestității.

Limbaj corporal! Limbajul corpului joacă un rol important în comunicarea cu o persoană de origine turcă. Ține tălpile pe pământ, evitând să le ții ridicate, în direcția persoanei cu care vorbești. Nu se sta cu mâinile în șold și nici în buzunar. Nu face semnul “ok” din degete, pentru că se interepretează că cineva este homosexual.

Bacșiș.! Bacșișul este un mod de viață în Turcia. Trebuie să ai la tine mărunțis permanent. Dacă pe nota de plată nu este menționat bacșișul, va trebui să-l adaugi tu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: