Redactia.ro
Home » Știri » Ce salariu are un deputat sau un senator, în România? Statul îi plăteşte cu bani grei

Ce salariu are un deputat sau un senator, în România? Statul îi plăteşte cu bani grei

Ce salariu are un deputat sau un senator

În România, în total, există 465 de senatori și deputați, aleși chiar luna aceasta. Aceștia pot lua până la de 10 ori salariul minim în țara noastră. Iată cât câștigă, de fapt, un senator sau un deputat din România.

Ce salariu au deputații și senatorii din România

Pe lângă salariu, deputații și senatorii mai primesc și diurnă, dar și cosuri pentru cazare sau telefon. Salariul acestora începe de undeva de la 2.500 de euro pe lună, însă este foarte ușor ca acesta să crească. Iată ce salarii au deputații și senatorii.

Datele oficiale ale Parlamentului, publicate pe site-ul propriu, arată că un deputat din România are o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei, pe lună. Aceeași este situația și pentru Senat. Cel mai mare salariu îl are președintele Camerei Deputaților, care câștigă undeva la 3.200 de euro pe lună, circa 15. 360 de lei.

Totuși, banii primiți de senatori sau deputați nu se opresc aici. Aceștia mai primesc și diurnă, bani pentru chirie și transport, telefon și bani pentru biroul parlamentar din teritoriu.

Diurna reprezintă 2% din indemnizație și este primită de toți cei care nu au domiciliul în București.

Ce beneficii au senatorii și deputații. Cât primesc pentru plata chiriei

Senatorii și deputații au dreptul la un bilet de avion gratuit, o dată pe săptămână, pentru cursele interne, iar ei pot circula oricând, fără să plătească, cu orice tren de pe linia ferată.

Telefonul mobil, sau mai bine zis, abonamentul la o linie de telefonie mobilă este decontat de Parlament.

Senatorii și deputații mai au un alt beneficiu. Aceștia primesc nu mai puțin de 10.000 de lei pentru plata chiriei. Totuși, aceasta este suma minimă, pentru că se poate să fie mult mai mare, având în vedere că ea trebuie să fie jumătate din indemnizația lunară a parlamentarului.

Parlamentarii muncesc trei zile pe săptămână în Parlament, de la 14 la 18, iar restul zilelor le petrec în teritoriu.

În ceea ce privește vacanțele, senatorii și deputații au două vacanțe pe an. În lunile iulie și august ei sunt în vacanță de vară, iar iarna, din decembrie până în februarie, deputații și senatorii sunt liberi. Și de Paște aceștia primesc liber și nu se duc la Parlament pentru două săptămâni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: