Redactia.ro
Home » Homepage » Ce sărbătoare este pe 28 martie 2024?! Un mare sfânt este prăznuit în România

Ce sărbătoare este pe 28 martie 2024?! Un mare sfânt este prăznuit în România

Azi este prăznuit Sfântul Ilarion cel Nou.

În ziua de 28 martie 2024, comunitatea creștină din România își îndreaptă gândurile și rugăciunile către o figură spirituală mai puțin cunoscută, dar cu o importanță deosebită în calendarul ortodox: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou. Marcând această zi prin reculegere și rugăciune, credincioșii își amintesc de viața și jertfa celui care a fost starețul mănăstirii Pelechit din Helespont, Asia.

Cine a fost Sfântul Ilarion cel Nou

Sfântul Ilarion cel Nou este adesea descris ca o lumină strălucitoare în întunericul vremurilor sale, fiind cunoscut pentru minunile săvârșite, vindecarea bolnavilor și eliberarea celor posedati de duhuri necurate. Viața sa, marcată de credință neclintită și de o dragoste profundă față de Dumnezeu, a fost un exemplu de urmat pentru credincioși.

În timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820), un persecutor fervent al celor care venerau icoanele, Sfântul Ilarion a fost supus muceniciei. A fost exilat în Efes, împreună cu alți 40 de monahi, unde, în cele din urmă, a murit în temniță, suferind pentru credința sa.

Totuși, există și alte relatări care plasează viața Sfântului Ilarion în perioada împărăției lui Leon Isaurul (717-741) și a lui Copronim (741-775). Conform acestor surse, un voievod în serviciul lui Copronim ar fi atacat mănăstirea Pelechit chiar în Joia Mare, întrerupând liturghia, profanând Sfintele Taine și supunând comunitatea monahală la torturi greu de imaginat.

Credința nemărginită a Sfântului Ilarion

În ciuda suferințelor îndurate, credința și curajul Sfântului Ilarion și al celorlalți monahi au rămas neclintite, oferind o mărturie vie a puterii spiritului uman în fața adversității. Amintirea celor 42 de monahi, care au fost în cele din urmă surghiuniți și chinuiți până la moarte, rămâne un simbol al sacrificiului suprem pentru credință.

Sărbătorirea Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou ne reamintește de importanța perseverenței în credință, de puterea rugăciunii și de sacrificiul celor care au pășit pe calea martiriului pentru a-și apăra convingerile spirituale. În această zi de sărbătoare, comunitatea creștină din România își unește gândurile și rugăciunile, omagiindu-l pe Sfântul Ilarion și pe toți cei care, ca el, au suferit pentru adevărul și iubirea lor față de Dumnezeu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: