Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale? Ministrul Sănătății: „Trebuie judecat cu precauţie”

Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale? Ministrul Sănătății: „Trebuie judecat cu precauţie”

Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale? Ministrul Sănătății: „Trebuie judecat cu precauţie”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de declarații privind posibila eliminare a impozitului pe concediile medicale, stârnind un val de interes și speculații în rândul populației. Această inițiativă vine în contextul unei dezbateri aprinse privind sistemul de sănătate din România și modul în care acesta ar putea fi îmbunătățit pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienților.

Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale?

Rafila a subliniat că problema eliminării impozitului pe concediile medicale necesită o analiză atentă și precaută, implicând Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acest demers ar urma să clarifice dacă eliminarea sau reducerea acestui impozit ar fi benefică pentru sistemul de sănătate și pentru pacienți.

În intervenția sa, ministrul a accentuat importanța unei abordări echilibrate. El a subliniat că Casa Națională de Asigurări de Sănătate are datoria de a controla modul în care sunt eliberate concediile medicale, sugerând că o intensificare a acestor controale ar putea duce la o echilibrare a situației în ceea ce privește numărul de concedii medicale acordate.

„Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici eu aş menţiona un lucru care cred că este foarte important: în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale şi probabil că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor va duce la echilibrarea situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit RTV. 

Alexandru Rafila: „Trebuie judecat cu precauţie”

Cu toate acestea, Rafila a avertizat că eliminarea impozitului pe concediile medicale trebuie tratată cu prudență. El a subliniat că ar trebui să existe o evaluare atentă a impactului financiar și social al unei astfel de măsuri. De asemenea, a menționat că este necesar să se ia în considerare diferite categorii de beneficiari, cum ar fi femeile gravide sau persoanele cu boli cronice, dar și situații de urgență medicală, precum accidentele.

„Trebuie judecat cu precauţie, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv bolile de oncologice, femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situaţie, avem şi urgenţele medico-chirurgicale, dacă are cineva un accident, de exemplu (…) Dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bugetul casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că, de la mai puţin de 1 miliard lei, am ajuns să plătim 6 miliarde lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau mai sau este puţin, dar trebuie făcut o analiză care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face declaraţii, exclusiv declaraţii. Trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituţii, respectiv Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, îl au”, a mai spus ministrul Sănătății.

Declarațiile lui Rafila vin în contextul unei creșteri semnificative a cheltuielilor pentru concediile medicale în ultimii ani. Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost grevat considerabil de aceste cheltuieli, generând preocupări în legătură cu sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate.

Astfel, declarațiile ministrului Sănătății privind posibila eliminare a impozitului pe concediile medicale reflectă preocuparea autorităților pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Totuși, decizia finală va fi luată după o analiză riguroasă și consultări între diferitele entități implicate, cu scopul de a identifica cea mai bună soluție pentru toți actorii implicați în sistemul de sănătate.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: