Redactia.ro
Home » Homepage » Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie electrică?! Vești despre plafonare: „Se duce jumătate de pensie lejer”

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie electrică?! Vești despre plafonare: „Se duce jumătate de pensie lejer”

Plafonarea facturilor la energie electrică.

Chiar dacă piețele internaționale de gaze și energie electrică înregistrează o scădere accelerată a prețurilor, guvernul român a decis să mențină măsura plafonării prețurilor pentru consumatorii locali până pe 31 martie 2025. Această decizie, menită inițial să protejeze cetățenii de fluctuațiile majore ale pieței, pare să nu mai fie pe deplin în concordanță cu realitățile economice actuale.

Menținerea Plafonării: O măsură de siguranță sau un risc?

În timp ce plafonarea prețurilor la energie a fost implementată pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea costurilor pentru consumatorii români, persistența acestei măsuri într-un context de scădere a prețurilor pe piețele internaționale ridică întrebări. Experții susțin că România ar trebui să înceapă tranziția treptată către piața liberă, pentru a permite consumatorilor să beneficieze de prețurile mai mici.

Plafoanele actuale, stabilite la 0,68 lei/kWh sau 0,80 lei/kWh în funcție de consum, sunt menite să protejeze consumatorii de creșteri bruște ale prețurilor. Cu toate acestea, această strategie prezintă și dezavantaje, principalul fiind acela că românii plătesc un preț maxim, fără a avea posibilitatea de a beneficia de ajustările prețului de piață.

Prețuri înalte în ciuda plafonării

Chiar dacă guvernul susține că plafonarea prețurilor va duce la facturi mai mici pentru majoritatea românilor, mulți consumatori se plâng că nu simt aceste scăderi. „Pentru facturile și cheltuielile pentru întreținere se duce jumătate de pensie lejer”, mărturisește un cetățean, reflectând nemulțumirea generală față de costurile energiei.

Experții în energie subliniază necesitatea trecerii treptate către piața liberă, pentru a asigura competitivitatea și eficiența în sectorul energetic. Dumitru Chisăliță, expert în energie, afirmă că tranziția este esențială și ar trebui să înceapă cât mai curând, având în vedere contextul european și necesitatea alinierii la dinamica pieței unice.

„E absolut necesar ca această trecere să se faca treptat, însă este necesară această trecere către piața liberă. România este în acest moment într-un mecanism european”, a spus Dumitru Chisăliță, expert energie.

„Evaluăm efectele actului normativ pe care tocmai l-am adoptat și care va duce la facturi scăzute pentru foarte mulți români.

Un furnizor nu cumpără toată cantitatea doar de pe piață. Are contracte pe termen mai lung, are contracte bilaterale, are tot fel de aranjamente care duc la un preț mediu”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Menținerea plafonării prețurilor la energie până în 2025 este o decizie controversată, care, deși protejează consumatorii de fluctuații neașteptate ale pieței, îi împiedică în același timp să beneficieze de scăderile prețurilor pe piața internațională. Este clar că România se află la un punct de cotitură, în care trebuie să găsească un echilibru între protecția consumatorului și integrarea în dinamica pieței libere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: