Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu pensiile. Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu

Ce se întâmplă cu pensiile. Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu

Florin Cîțu a făcut precizări cu privire la pensii. Premierul a fost întrebat luni dacă de la 1 septembrie urmează să fie majorate pensiile.

 

Ce se întâmplă cu pensiile

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat luni dacă de la 1 septembrie urmează să fie majorate pensiile. Premierul a declarat că în bugetul pentru acest an costul „cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut”, plus o altă creștere de la alocații, ,,cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei”.

Florin Cîțu a mai adăugat că în perioada următoare vor fi schimbate legea salarizării unitare, dar și legea pensiilor. Chestionat dacă pensiile vor fi indexate cu rata inflației, premierul a precizat că : „Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, atunci se va face acest lucru”.

„În acest buget, costul cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut. 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget. Deci cheltuieli în plus. De aici pornim construcţia bugetului de anul acesta, pe legislaţia în vigoare bineînţeles”, a mai explicat premierul, întrebat luni la Parlament înainte să participe la ședința liderilor coaliției dacă vor fi majorate sau nu pensiile de la 1 septembrie.

În ceea ce privește indexarea pensiilor cu rata inflației, premierul a răspuns că este luată în considerare ,,modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”.

Vorbim de legea salarizării unitare care a pornit şi a fost prezentată în spaţiul public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme, prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor, această coaliţie a spus din primul moment – vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a mai spus șeful Guvernului.

Întrebat dacă nu va mai fi aplicată de la 1 septembrie legea pensiilor aflată în vigoare și acea nouă formulă de calcul, rezolvarea acelor inechități din sistemul de pensii, Florin Cîțu a replicat că: „Vom vedea dacă suntem gata cu o nou lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci, dar bugetul se construieşte pe legislaţia în  vigoare”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: