Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu pensiile celor născuți după 1 ianuarie 1968. Mai bine de 1,8 milioane de români ar putea avea de suferit

Ce se întâmplă cu pensiile celor născuți după 1 ianuarie 1968. Mai bine de 1,8 milioane de români ar putea avea de suferit

Ce se întâmplă cu pensiile celor născuți după 1 ianuarie 1968. Mai bine de 1,8 milioane de români ar putea avea de suferit

Ce se întâmplă cu pensiile celor născuți după 1 ianuarie 1968. Mai bine de 1,8 milioane de români ar putea avea de suferit.

Ce se întâmplă cu pensiile celor născuți după 1 ianuarie 1968. Mai bine de 1,8 milioane de români ar putea avea de suferit

Îmbătrânirea populatiei, cresterea mortalității și scăderea natalității, dar și migrația sunt probleme importante cu care se confruntă România.

Potrivit calculelor, aceste probleme demografice se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, fapt ce va aduce declinul sistemului de pensii. În 2030 vor apărea problemele, atunci când o mare parte dintre „decreței” vor ieși la pensie. Mai exact, în prezent, încă există un echilibru, numărul angajaților fiind mai mare decât cel al pensionarilor, însă, proporțiile urmează să se inverseze, potrivit Cancan.

Potrivit datelor oferite de către Inspecția Muncii, la momentul actual în România există un număr de 5,71 milioane de salariați activi. Aceștia susțin, potrivit CNPP, aproape 4,8 milioane de pensionari. Iar pensia medie este de 1.739 de lei. Anual, statul suplimentează bugetul sistemului public de pensii, oferind și o serie de beneficii pensionarilor cu venituri foarte mici. Astfel, echilibrul este menținut, însă pentru viitor lucrurile se vor schimba.

Echilibrul din prezent se va zdruncina peste două sau trei decenii. Balanța dintre numărul de pensionari și numărul de angajați se va inversa, potrivit datelor ultimului recensământ. Dacă se păstrează modul actual de calcul, pensiile vor fi mult mai mici peste 35 de ani, față de nivelul mediu din prezent.

Mai exact, salariul minim brut estimat pe anul 2023, în baza căruia a fost fundamentat bugetul de asigurări de stat, este de 6.789 lei. Acest lucru însemnă că lunar s-ar cotiza la sistemul public de pensii aproape 1.700 lei, adică 20.400 lei/an, respectiv 714.000 lei în toată perioada de 35 de ani până la ieșirea la pensie, a relatat Cancan.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: