Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce spune legea asociaţiei de proprietari pe înţelesul tuturor, după ce a fost actualizată în 2020

Ce spune legea asociaţiei de proprietari pe înţelesul tuturor, după ce a fost actualizată în 2020

Asociațiile de proprietari sunt formate cu scopul de a crea o structură și un sistem de organizare pentru proprietarii anumitor domenii. Iată ce trebuie să știm despre legea ce a fost modificată anul trecut.

Ce spune legea asociaţiei de proprietari pe înţelesul tuturor

Legea asociațiilor de proprietari are o formă juridică de tip non-profit, astfel că toate veniturile ei sunt constituite din sume care sunt destinate reparațiilor sau îmbunătățirii.

Este obligatoriu să fie constituită o asociație de proprietari în fiecare scară sau măcar în fiecare clădire, pentru că aceasta este singura formă de asociație prin care sunt conferite drepturi și obligații în fața oricărei instituții.

Ce spune legea despre cheltuielile asociațiilor de proprietari

1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, așa cum sunt prevăzute la art. 75 din Legea nr. 196/2018, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar, hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: