Redactia.ro
Home » Știri » Ce sunt „gândacii roboţi” care pot salva vieţi imediat după un cutremur. Un român i-a inventat

Ce sunt „gândacii roboţi” care pot salva vieţi imediat după un cutremur. Un român i-a inventat

Există o specie de gândaci care poate fi călcată de mașină fără să fie pățească ceva

Oamenii de ştiinţă ar putea veni c-o salvare pentru cazurile nedorite, evident, de calamităţi naturale. Inginerii în tehnologie au reuşit să dezvolte gândacii bioboţi, nişte insecte tehnologizate capabile să găsească supravieţuitorii de sub nişte dărămături provocate de un cutremur, de exemplu.

Românul Mihail Sichitiu, profesor și cercetător la Universitatea North Carolina, este printre creatorii acestor gândaci salvatori.

Cum au fost creaţi „gândacii roboţi”?

Oamenii de știință au dezvoltat un program software special și au implantat senzori în gândac. Atunci când doresc ca insecta să schimbe direcția, cercetătorii trimit un impuls către antenele acesteia. Deocamdată rata de succes în controlarea insectei este de 27%.

Vietățile care includ părți artificiale sunt numite de cercetători bioboți. Vă veți întreba la ce pot folosi acești „cyborgi” din regnul animal. Unele din misiunile pașnice ale acestora vor fi găsirea victimelor de după accidente, în zonele în care oamenii sau roboții nu pot ajunge sau cartografierea de tuneluri.

„Ideea e că acești gândaci pot pătrunde prin molozul care se formează după un cutremur. Ei au montat pe spate un circuit electronic, inclusiv un difuzor și un microfon cu un transmițător radio. Nu de telefonie, ci unul local, deci operatorul trebuie să fie prin preajmă. Deci ar putea auzi când cineva cere ajutor”, a spus Mihail Sichitiu.

De ce au fost preferaţi gândacii?

Cercetătorii americani spun că la un moment dat vor putea atașa pe gândaci microfoane și difuzoare, pentru a se putea comunica cu persoane blocate după cutremure sau în mine.

„Gândacii se descurcă mult mai bine la navigație prin teren denivelat decât orice a făcut omul până acum. Sunt oameni care au vrut să facă același lucru cu roboți și merge, dar nu sunt așa de mici și nu navighează așa de bine ca gândacii”, a adăugat Sichitiu.

Victimele pot fi localizate

În proiect, rolul specialitului român ținea de localizarea victimelor găsite de gândaci sub dărâmături.

„Dacă o cineva cerea ajutor, puteam să îi transmitem că venim imediat. Dar întrebarea era unde anume să venim, unde e persoana respectivă? Sigur că e lângă gândac dacă o auzim, dar unde e gândacul? Și cu asta m-am ocupat eu, de partea de localizare”, a mai povestit profesorul pentru Adevarul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: