Redactia.ro
Home » Știri » Sfaturi de la psihologi în caz de cutremur. Atenție, să nu faci asta niciodată!

Sfaturi de la psihologi în caz de cutremur. Atenție, să nu faci asta niciodată!

Sfaturi de la psihologi în caz de cutremur. Atenție, să nu faci asta niciodată!

Cutremurele din ultima vreme au provocant panică mare în rândul oamenilor, majoritatea dintre ei neștiind cum să reacționeze în astfel de situații. Psihologii s-au autosesizat și au început să vorbească despre ce ar trebui să facem când are loc un cutremur, dar și ce nu ar trebui să facem, sub nicio formă, pentru a scăpa cu bine din tot.

Ce să nu facem în caz de cutremur

În cazul multora dintre noi, prima reacție la cutremur este panica, mai ales dacă este prima dată când trecem printr-o asemenea experiență. Ei bine, cu aceeași stare ne confruntăm și acum, după cutremurele din Gorj, care ne fac să ne gândim insistent că un alt seism puternic ar putea avea loc oricând.

Specialiștii spun, însă, că nu ar trebui, sub nicio formă, să ne panicăm în caz de seism. Dacă nu ne vom păstra calmul și vom fi agitați, cu siguranță nu vom mai putea acționa așa cum trebuie. Psihologii spun să ne păstrăm calmul, să nu ne lăsăm duși de val și să aplicăm orice tehnici de salvare cunoaștem. Cea mai mare greșeală ar fi să lăsăm frica să ne cuprindă.

„Frica este contagioasă și știm că poate provoca reacții care nu sunt bune. Sfatul meu este să nu lăsăm frica să preia controlul, pentru că o astfel de stare ne poate împiedica să acționăm, ne blochează, clar ne poate afecta discernământul. Este cunoscut faptul că una dintre cele mai mari frici ale oamenilor este cea de cutremure. Este de-a dreptul terifiant să trăiești o astfel de experiență, este firesc să avem reacții insolite, însă trebuie să avem stăpânire de sine, să acționăm conștient și prezent.”, a declarat psihologul Mădălina Stanca, de la Cabinetul de Psihologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Psihologul atrage atenția că trăirile de panică prelungită și expunerea la stres pot genera deprimare și anxietate, de care va fi foarte greu să scăpăm în timp. Cel mai bine ar fi să ne controlăm sentimentele și să ne menținem pe poziții.

Cum reacționăm în caz de cutremur

Psihologul Mădălina Stanca spune că este complet normal să ne fie frică, dar ar trebui să controlăm tot ce simțim. Cât despre copii, este bine să îi informăm, să le vorbim despre ce înseamnă un cutremur și să le explicăm ce au de făcut când simt că ceva nu este în regulă.

Psihologii atrag atenția aspra faptului că trebuie să fim mereu informați, însă întrebarea este de unde ne informăm? Ei bine, numai din surse oficiale. De evitat grupurile de pe rețelele de socializare unde circulă tot felul de zvonuri și informații false, care nu fac decât să ne agite și mai tare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: