Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce sunt Lyridele, stelele căzătoare care ”bombardează” pământul an de an

Ce sunt Lyridele, stelele căzătoare care ”bombardează” pământul an de an

Ce sunt Lyridele, stelele căzătoare

În luna aprilie au loc așa-numitele „ploile de stele”. Iată ce sunt Lyridele și când le putem vedea, de fapt.

Ce sunt Lyridele. Când se pot vedea pe cer

Lyridele sunt, de fapt, stele căzătoare, pe care le putem privi pe cer în luna aprilie. În noaptea de 22 spre 23 aprilie, acestea pot fi privite pe cer. Atunci, pot fi observați 20 de meteori pe oră.

Lyridele sunt meteori care au fost descoperiți în urmă cu peste 2.600 de ani.

„În luna aprilie, în nopţile de 21/22 şi 22/23, toţi cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopţi va fi maximul. Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observaţii fiind făcute de chinezi acum 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.). Pentru a putea vedea meteorii nu aveţi nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviţi înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviţi într-o direcţie anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcţie”, se arată pe site-ul Observatorului astronomic.

Când și cât pot fi văzute Lyridele

Lyridele pot fi văzute pe cer timp de o oră, cândva între miezul nopții și răsărit.

“Planetă noastră trece printr-o zona pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coadă ei va arde în atmosfera. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 i.Hr.).  Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o ora, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Lyridele pot fi observate cel mai bine din orașele mari sau de la marginea lor, iluminatul public fiind un impediment.

„Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va află înspre orizontul nord-estic. Este de preferat că observațiile să se facă din afară orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face că majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați. Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afară orașului”, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: