Redactia.ro

Ce trebuie să dai de pomană de Întâmpinarea Domnului

Ce trebuie să dai de pomană de Întâmpinarea Domnului. Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie cinstită de credincioși pe 2 februarie 2025. În această zi, românii dau de pomană pentru sufletele celor plecați la Ceruri. 

Întâmpinarea Domnului: ce se dă de pomană pe 2 februarie

Pe 2 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, un eveniment important din viața Mântuitorului, marcat de momentul în care Pruncul Iisus a fost dus la Templu de către Fecioara Maria și Dreptul Iosif, la 40 de zile după nașterea Sa. Această sărbătoare este considerată un prilej de purificare sufletească, dar și de împlinire a unor tradiții străvechi legate de milostenie și pomeni.

În această zi, multe familii obișnuiesc să facă pomeni pentru sufletele celor adormiți, dar și să ofere daruri celor nevoiași. Tradiția spune că pachetele de pomană ar trebui să conțină mâncarea gătită, coliva, fructele, legume, carne, vin, lapte, brânză sau alte produse lactate. Toate acestea trebuie sfințite la Sfânta Liturghie. Din pachet nu trebuie să lipsească nici băutura.

Preoții susțin că aceste pomeni realizate de Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie, să fie făcute din suflet, să fie împărțite cu cel mare mare drag, nicidecum din obligație.

Rugăciunea pe care să o rostești în această zi

„Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric.  Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea. Amin”.

Importanța milosteniei de Întâmpinarea Domnului

Actul de a dărui în această zi nu este doar o simplă tradiție, ci o expresie a compasiunii și a iubirii față de aproapele. Se spune că cine oferă cu suflet curat în această zi va fi binecuvântat cu sănătate și spor în casă. În unele regiuni, există credința că pomană oferită astăzi ajută sufletele celor adormiți să își găsească liniștea.

Pe lângă aspectul religios, această sărbătoare este și un moment de reflecție și recunoștință, în care oamenii își reînnoiesc credința și speranța într-un an mai bun. Astfel, Întâmpinarea Domnului devine nu doar o zi de pomenire, ci și un prilej de apropiere sufletească față de cei din jur.

Ce semnificație are sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare importantă în tradiția creștină, marcată pe 2 februarie, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus. Această zi simbolizează momentul în care Fecioara Maria și Sfântul Iosif au dus pruncul Iisus la templu, în conformitate cu legea evreiască, pentru a-L închina lui Dumnezeu.

În această zi, bătrânul Simeon și prorocița Ana L-au recunoscut ca Mântuitorul promis, iar Simeon a rostit cuvintele celebre: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace”.

Semnificația sărbătorii este profundă, având atât un aspect religios, cât și unul simbolic. Este un moment în care se celebrează întâlnirea omului cu Dumnezeu, un semn de lumină și speranță. În tradiția populară, Întâmpinarea Domnului este și o sărbătoare a luminii, marcată prin obiceiuri care evocă înnoirea spirituală și curățirea sufletului. În multe zone din România, oamenii aprind lumânări și participă la slujbe speciale, crezând că în această zi, lumina divină împrăștie întunericul din inimile lor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: