Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să faci, de fapt, când găsești bani pe jos? Legea îți permite să-i păstrezi! Cum e posibil

Ce trebuie să faci, de fapt, când găsești bani pe jos? Legea îți permite să-i păstrezi! Cum e posibil

Ce trebuie să faci, de fapt, când găsești bani pe jos? Legea îți permite să-i păstrezi! Cum e posibil

Ce trebuie să faci, de fapt, când găsești bani pe jos? Legea îți permite să-i păstrezi! Iată cum e posibil!

Condițiile în care românii pot păstra banii găsiți pe jos

Românii care găsesc bani pe jos se pot bucura de o veste bună: pot păstra acești bani, cu condiția să îndeplinească anumite reguli și să respecte legislația în vigoare. Acest lucru este valabil și în cazul altor bunuri găsite în spațiul public. Poliția Română a clarificat cine are dreptul să rămână cu numerarul sau obiectul găsit și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care se află în această situație.

Conform Poliției Române, persoanele care găsesc bani sau alte bunuri au obligația de a căuta proprietarul timp de 10 zile sau de a se prezenta la sediul Poliției pentru a anunța găsirea acestor bunuri. Dacă proprietarul nu este identificat în acest interval de timp, românii au dreptul să păstreze banii sau bunurile găsite timp de șase luni.

Pe durata celor șase luni, Poliția trebuie să afișeze un anunț cu privire la bunurile găsite, atât la sediu, cât și pe pagina de internet a instituției. Aceasta este o măsură de transparență și de informare a potențialilor proprietari care și-au pierdut bunurile.

Codul civil, în conformitate cu prevederile sale, stabilește că bunul mobil pierdut rămâne în continuare proprietatea celui care l-a pierdut initial. Găsitorul bunului are obligația de a-l restitui proprietarului în termen de 10 zile sau, în cazul în care proprietarul nu poate fi identificat, de a-l preda autorităților locale de poliție din localitatea în care a fost găsit. Găsitorul are, de asemenea, responsabilitatea de a păstra bunul timp de 6 luni, respectând regulile privind depozitul necesar.

„În conformitate cu prevederile legale, va fi asigurată publicitatea datelor referitoare la astfel de situații, fiind un instrument util pentru persoanele care și-au pierdut bunuri.

Cei care se regăsesc într-o astfel de situație, trebuie să se prezinte la unitatea de poliție care a primit în custodie bunul pentru revendicarea acestuia. Codul civil face următoarele precizări cu privire la astfel de situații: Art. 942 – Proprietatea bunului găsit

(1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său. (2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit.

Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar. (3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunț privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.”, susține Poliția Română.

Ce se întâmplă cu banii găsiți într-un loc public

În cazul în care banii sau bunurile sunt găsite într-un loc public, acestea trebuie predate Poliției în termen de trei zile, pe baza unui proces-verbal. La fel ca în cazul anterior, Poliția are obligația de a afișa un anunț pentru a informa potențialii proprietari cu privire la bunurile găsite.

Dacă proprietarul nu revendică bunurile găsite timp de șase luni, acestea vor fi considerate fără stăpân și vor putea fi acordate găsitorului, pe baza unui proces-verbal. Astfel, românii care găsesc bani pe stradă pot utiliza acești bani doar după expirarea celor șase luni în care proprietarul nu i-a revendicat. Este important de menționat că în caz contrar, persoanele care însușesc sumele găsite se pot confrunta cu consecințe civile sau penale.

„Dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deține un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv.

În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate. În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul”, a mai informat Poliţia Română.

Sursa foto: Facebook Poliția Română

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: