Spania e, cu siguranță, una dintre cele mai iubite destinații de vacanță de români. Guvernul spaniol a aprobat marţi un decret. Astfel, autoritățile au luat noi măsuri privind restricțiile anti-COVID.
Ce măsuri au luat autoritățile din Spania
Guvernul spaniol a aprobat marți un decret care pune capăt obligativităţii purtării măştii în interior începând de miercuri, cu excepţia mijloacelor de transport în comun, a spitalelor şi căminelor de bătrâni, relatează AFP.
Spania va ridica astfel una dintre ultimele restricţii în vigoare de la începutul pandemiei de COVID-19, datorită „unui context epidemiologic favorabil” rezultat al unei „acoperiri vaccinale foarte mari”, a declarat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, scrie Agerpres.
Purtarea măștii rămâne obligatorie în spitale și în transportul public
Purtarea măştii va rămâne însă obligatorie în centrele sanitare, în spitale, căminele de bătrâni, precum şi în transportul public, conform decretului aprobat marţi, care va intra în vigoare miercuri dimineaţă după publicarea sa în Jurnalul Oficial. Ministrul Darias a subliniat totodată că masca „nu va fi folosită în niciun caz” în mediul şcolar.
Situaţia e momentan mai puţin clară în ceea ce priveşte purtarea măştii la locul de muncă. „Ca regulă generală, (purtarea măştii) nu va fi obligatorie”, însă companiile, prin responsabilii lor în materie de prevenire a riscurilor legate de condiţiile de muncă, „vor putea lua măsurile corespunzătoare, inclusiv posibila utilizare a măştii”, a spus ministrul Sănătăţii.
Spania se numără printre ţările cu cele mai mari rate de vaccinare din lume. 92,5% din populație e vaccinată
Obligaţia de a purta mască în interior a fost una dintre ultimele restricţii încă în vigoare în Spania, ţară grav afectată de primul val de pandemie, în primăvara anului 2020, în timpul căruia au fost instituite unele dintre cele mai stricte măsuri de izolare a populaţiei din lume.
Spania se numără printre ţările cu cele mai mari rate de vaccinare din lume, 92,5% din populaţia sa cu vârsta peste 12 ani fiind complet vaccinată. Autorităţile spaniole au raportat de la începutul pandemiei peste 103.000 de decese asociate COVID-19.