Pepenele verde este un deliciu al zilelor toride de vară, dar poate să-ți bucure papilele gustative și pe timp de iarnă, în varianta „murată”, la borcan.
Iată o reţeţă specială de murături: pepene verde murat la borcan! Pepenii verzi muraţi sunt cele delicioase murături, au un gust dulce agrişor şi sunt minunaţi lângă o friptură.
Reţeta bunicii. Ingrediente:
- pepeni mici cu coaja tare
- mărar uscat
- frunze de ţelină
- rădăcină şi frunze de hrean
- usturoi
- ardei iute
- sare mare, grunjoasa, fara iod! 25 de grame de sare la un litru de apa
- opţional: foi de dafin, maghiran, boabe de mustar, bucati sau felii de morcov, gogonele, castraveti, conopidă
Mod de preparare:
- Spălaţi pepenii verzi şi tăiaţi-ii pe rondele de 2-3 cm grăsime
- Tăiaţi rondelele în bucăţi mai mici şi aşezaţi-le în borcane
- Turnaţi deasupra apă clocotită şi lăsaţi la infuzat 10 minute, apoi scurgeţi apa şi repetaţi încă o dată procedura
- Turnaţi peste pepeni saramura clocotită. Saramura se fierbe 10 minute, se strecoară şi după aceea se pun iar la fiert pentru 10 minute. Oţetul se adaugă peste saramura la finalul fierberii.
- Când am terminat de aşezat totul în borcan, punem deasupra câţiva căţei de usturoi, câţiva ardei iuţi (tăiaţi sau întregi), şi, în final, adăugam şi frunze verzi de ţelină, tije uscate de mărar şi frunze verzi de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâşii.
- Închideţi borcanele şi lăsaţi-le să se răcească.
De regulă, atunci când murăturile sunt puse la saramură, o tulburare ușoară a apei este perfect normal, în condițiile în care în urma fermentației apare acidul lactic. Acidul lactic este direct responsabilde păstrarea legumelor, precum și de crearea gustului și aromelor delicioase ale murăturilor.
Dacă nu mai doriți ca zeama de la murături să fie tulbure, este necesar să folosiți doar sarea grunjoasă, neiodată. În plus, trebuie să fiți atenți și la cantitatea de sare, la un litru de apă trebuie să adăugați între 30 grame și 65 grame de sare grunjoasă.