Redactia.ro
Home » Știri » Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii. Când se folosesc, de fapt, “ca” şi “decât”

Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii. Când se folosesc, de fapt, “ca” şi “decât”

Greșeli gramaticale

Exprimarea corectă ne poate juca feste de multe ori, însă a vorbi corect gramatical este un lucru necesar pentru orice persoană. Chiar și așa, există o serie de greșeli uzuale pe care mulți români le fac.

Cum se folosesc, de fapt, „ca” și „decât”

Aceste două cuvinte sunt folosite fie pentru a arăta comparații între două sintagme, fie de egalitate, fie de inegalitate. Astfel, norma arată că nu putem folosi „ca” atunci când este vorba despre un raport de inegalitate, pentru că acesta trebuie folosit doar când este vorba de o egalitate. Putem spune „Filmul este mai bun decât romanul”, dar dacă ambele sunt considerare la fel de reușite, atunci spunem „Filmul este la fel de bun ca romanul”.

De fapt, folosirea lui „ca” este mult mai uzuală, așa că acum a devenit o formă acceptată și construcția „Filmul e mai bun ca romanul”.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că în unele situații putem folosi doar adverbul „decât”, cum este de exemplu, fraza „El este mai curajos de cum am fost eu la vârsta lui”.

Care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale pe care le fac românii

Exist multe alte greșeli frecvente pe care le fac românii. Una dintre ele este tot în privința „decât”, doar că în acest caz este alături de „doar”. Astfel, trebuie să știm că „decât” se folosește doar atunci când avem o negație în față. „Nu am decât 10 lei” este forma corectă, dar mulți spun „Am decât 10 lei”. În acest al doilea caz, putem folosi numai „doar”.

O altă greșeală frecventă este folosirea lui „care” în loc de „pe care”. Astfel, prepoziția „pe” este de multe ori uitată și ceea ce rămâne este doar o greșeală gramaticală.

„Este o greşeală foarte frecventă în vorbirea curentă. Sunt foarte puţini care folosesc corect această formă, dar lipsa prepoziţiei poate schimba sensul unei propoziţii complet. De exemplu: «Sora mea are o prietenă care o învaţă multe», sau «Sora mea are o prietenă pe care o învaţă multe», arată că prepoziţia „pe” schimbă total sensul propoziţiei”, spune Monica Pop.

Loading...