Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Ceasul Apocalipsei rămâne la 90 de secunde de miezul nopţii. Ce ar putea să amenințe omenirea în 2024

Ceasul Apocalipsei rămâne la 90 de secunde de miezul nopţii. Ce ar putea să amenințe omenirea în 2024

Ceasul Apocalipsiei, cunoscut și sub numele de Doomsday Clock, reprezintă un simbol al gradului de apropiere a omenirii de distrugerea sa, provocată de tehnologii periculoase dezvoltate de noi înșine. Aflat la 90 de secunde de miezul nopții în ianuarie 2023, acest cronometru simbolic, fondat în 1947 de către Bulletin of the Atomic Scientists, sub îndrumarea lui Albert Einstein, a devenit un indicator esențial al amenințărilor globale.

Cu 25 de actualizări de-a lungul timpului, Doomsday Clock a reflectat diversele pericole cu care se confruntă omenirea, precum amenințarea nucleară, încălzirea globală și impactul tehnologiilor disruptive, inclusiv inteligența artificială (IA) și noile biotehnologii.

Ceasul Apocalipsei arată care sunt amenințările omenirii

Înființat în 1947, inițial indicând 7 minute până la miezul nopții, Doomsday Clock a fost ajustat de 25 de ori în decursul istoriei sale. Din cele 25 de ajustări, 8 au reprezentat retrogradări, indicând o atenuare a riscurilor percepute, în timp ce 17 au simbolizat avansuri, semnalând intensificarea amenințărilor. În anul 1991, Doomsday Clock a înregistrat cel mai scăzut nivel, la 17 minute distanță de miezul nopții, reflectând o perioadă de relativă siguranță.

„Punctele fierbinţi de conflict din diferite zone ale lumii poartă ameninţarea escaladării nucleare, schimbările climatice produc deja moarte şi distrugeri, iar tehnologiile disruptive, aşa cum sunt AI-ul şi cercetările biologice progresează mai rapid decât pot ţine pasul măsurile de siguranţă menite pentru ele.

O încheiere durabilă a războiului din Ucraina pare departe, iar folosirea arsenalului nuclear de către Rusia în acest conflict rămâne o posibilitate serioasă. Anul trecut Rusia a transmis numeroase semnale îngrijorătoare în acest sens, a declarat pentru Reuters Rachel Bronson, directorul executiv al organizaţiei, care are sediul la Chicago.

Ce se mai poate întâmpla în 2024

În ianuarie 2023, Doomsday Clock a fost reglat la 90 de secunde de miezul nopții, o setare identică cu cea din anul precedent. Această constantă menținere a indicației nu indică o perioadă de stabilitate, ci reflectă preocupările crescânde ale oamenilor de știință cu privire la riscurile existențiale.

Membrii Bulletin of the Atomic Scientists stabilesc această oră simbolică pe baza riscurilor identificate, cum ar fi amenințarea nucleară, încălzirea globală și impactul tehnologiilor disruptiv, inclusiv inteligența artificială și noile biotehnologii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: