Rujeola, rubeola, varicela, scarlatina sau oreionul sunt cunoscute drept „bolile copilăriei”. Ele afectează atât bebelușii cât și copiii mai măricei.
Totuși acest top are nevoie de câteva modificări întrucât vaccinarea a reuși să mai reducă din efectele pe care le au aceste boli asupra copiilor. Răcelile și enterocolitele însă vor rămâne mereu în această listă.
1. Răceala
Cele mai mari griji părinții le au din cauza afecțiunilor sistemului respirator la copii. Virușii stau la baza apariției lor.
Răcelile cele mai des întâlnite se manifestă de regulă prin febră, tise, nas înfundat și secreții nazale, dureri de cap sau dureri musculare și nu numai. Aceste simptome variază în funcție de copii.
Pentru tratarea răcelilor este recomandată evitarea tratamentelor pe bază de antibiotic.
2. Enterocolita
Este o boală care afectează sistemul digestiv și apare din cauza unei bacterii sau a unui virus. Printre cele mai întâlnite semne se numără voma, scaunele diareice și desigur febra. Toate aceste trei semne duc la deshidratare, care la rândul său este foarte periculoasă pentru enterocolită.
Copiii sunt afectați de enterocolita cu precădere în sezoanele calde ale anului. Au șanse mai mari să sufere de enterocolită mai ales dacă fac parte dintr-un colectiv.
Medicul trebuie să stabilească dacă este vorba despre o infecție virală sau despre una bacteriană pentru a sugera cel mai bun tratament. Foarte important devine regimul alimentar care trebuie să fie unul mai strict.
3. Varicela
Varicela este afecțiunea care după ce este tratată oferă imunitate pentru toată viața organismului. Principalul inconvinient în cazul ei este că are o perioadă mai mare de incubație și că purtătorul virusului este contagios.
La început pare doar o rceală banală ca peste câteva ore să apară și eupțiile cutanate, bubițele pe piele care la început sunt roșii iar apoi se umlu de lichid. Cât este contagios se recomandă izolarea bolnavului.
4. Rujeola
Este cea mai răspândită afecțiune printre copiii din România. Rujeola este virală, și are ca simptome febra foarte ridicată și erupțiile pe toată suprafața corpului. Se mai întâlnesc și secreții nazale, strănut, ochii foarte roșii și în general o stare foarte proastă a bolnavului.
Această boală beneficiază de vaccin. Perioada de incubație este de 18 zile.
5. Boala Gură-mână-picior
Foarte mulți copii au avut această afecțiune măcar episodic. Este virală și contagioasă și se întâlnește în colectivele de copii. Începe cu febră mare, și apoi apar bubițele pe gură, pe tălpi, mâini și funduleț.
Din fericire nu este atât de gravă, chiar dacă are simtomele neplăcute. Copilul afectat poate să-și reia programul normal după câteva zile.
6. Otitele
Din nou vorbim despre o afecțiune des întâlnită printre copii. Este o inflamație a urechii care poate fi virală sau bacteriană, acută sau cronică, medie sau externă. Este provocată de răceli sau apare odată cu ele.
Se manifestă prin durere resimțită la nivelul urechii și febră. Uneori trece de la sine, dar cel mai bine este ca cel mic să fie consultat de un specialist.
Citeste si: Când devine AMIGDALITA un mare pericol pentru sănătate
Copiii nevăzători care au făcut senzaţie la Românii au talent
Cancerul de col uterin, boala care afectează mii de românce. Ce simptome are