Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Centrale combustibil solid standard vs Gazeificare

Centrale combustibil solid standard vs Gazeificare

Centralele ce folosesc combustibil solid sunt acelea pe care majoritatea utilizatorilor le alimentează cu lemn. Centralele pe lemne pot fi de două tipuri, cazane pe lemne cu ardere clasică sau cazane pe lemne cu gazeificare. Între cele două există câteva diferențe notabile începând de la preț, aplicabilitate, fiabilitate, dar și eficiență. În acest articol vom explica care sunt principiile de funcționare pentru fiecare dintre ele.

Centralele pe lemne cu ardere standard

Centrala clasică pe lemne seamănă foarte mult cu sobele care erau la modă acum câțiva ani. Cele care funcționau pe principiul de 1 singură serpentină. Foarte simplu spus, centrala pe lemne cu ardere standard este doar o simplă cameră de ardere de forma unui dreptunghi simplu. În mijlocul acestei camere se află flacăra care arde pentru a încălzi agentul termic aflat pe marginea camerei. 

Acest agent termic va ajunge în instalația de încălzire. Cel mai mare dezavantaj al acestui tip de cazane pe lemne este eficiența. Randamentul crește foarte rar peste 70% deoarece camera de ardere este înconjurată de o margine rece. Evident vei avea o ardere mai slabă și un consum mai mare de lemn.

Centrala pe lemne cu gazeificare

Această centrală face același lucru ca orice altă centrală pe lemne, dar până într-un punct când devine mult mai eficientă. Centrala va continua să ardă lemnul până când acesta elimină toate gazele. Monoxid de carbon, metan, hidrogen etc. Doar că, datorită principiul de gazeificare, aceste gaze nu se vor pierde și nici nu vor fi eliminate pe coșul de evacuare.

Ele vor fi absorbite de un ventilator special pentru a fi încălzite la peste 700 de grade celsius și aprinse cu jeturi de aer foarte cald. Temperatura rezultată din tot acest proces poate ajunge și la 1200 de grade celsius. Adică avem o încălzire eficientă, nu se pierde nimic din lemn.

Are și ea un dezavantaj destul de mare: Este foarte dependentă de curentul electric. În cazul unei pene de curent, o astfel de centrală nu va putea funcționa decât cu o sursă de curent continuu.

Ce concluzii putem trage

În primul rând, nu trebuie să credem că o centrală pe gazeificare este singura soluție. Și cele clasice au un randament destul de bun și nu te vor lăsa să îngheți de frig. Singura diferență este că un pachet centrală pe lemne cu gazeificare are un consum mai mic cu până la 20% deoarece exploatează la maxim fiecare gram de lemn ars.

La o exploatare corectă, ambele variante de centrale vor funcționa corect, eficient și își vor argumenta investițiile. Dacă nu vor fi folosite corect, fiecare model de centrală va putea avea defecțiuni, va avea nevoie de schimburi de piese, mentenanță.

Așadar, utilizatorul trebuie ca pe tot parcursul perioadei de folosire a unei astfel de centrale să fie foarte atent la executarea aprinderilor, să curețe mereu resturile rămase după ardere și să întrețină cazanele periodic. Numai o folosire corectă va prelungi viața unui astfel de dispozitiv.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini