Redactia.ro
Home » Știri » Cerințele pe care pensionarii trebuie să le îndeplinească pentru a obține puncte suplimentare. S-a spus abia acum

Cerințele pe care pensionarii trebuie să le îndeplinească pentru a obține puncte suplimentare. S-a spus abia acum

Schimbări majore în sistemul de pensii! Ce se întâplă după 1 septembrie 2024? Toți românii trebuie să știe

Pensionarii din România au motive de bucurie: veniturile lor ar putea crește semnificativ după recalcularea din septembrie 2024. Totul depinde de numărul de puncte suplimentare pe care reușesc să le acumuleze, conform noii Legi a pensiilor. Iată condițiile necesare pentru a beneficia de aceste puncte și impactul lor asupra pensiilor.

Noua Lege a pensiilor: schimbări esențiale pentru pensionari

Noua Lege a pensiilor, votată și promulgată la sfârșitul anului trecut, aduce schimbări majore pentru cei aproape cinci milioane de pensionari din România. Normele de aplicare, aprobate pe 1 martie 2024, detaliază condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și modul de determinare a stagiului de cotizare contributiv.

Un aspect fundamental al noii legi este că nicio pensie nu va scădea ca urmare a recalculării, indiferent de formulele de calcul aplicate. Potrivit noilor reglementări, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, cu condiția realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. Cei care au muncit mai mult de 25 de ani vor beneficia de surprize plăcute sub forma unor puncte suplimentare, denumite „puncte de stabilitate”.

Condițiile de obținere a punctelor suplimentare

Pentru a beneficia de venituri mai mari, pensionarii trebuie să îndeplinească anumite condiții care le permit obținerea punctelor suplimentare. Aceste puncte sunt acordate celor care au depășit pragul de 25 de ani de muncă. Fiecare an lucrat după acest prag aduce un număr suplimentar de puncte, ceea ce se traduce printr-o pensie mai mare.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat la Antena 3 modul în care se calculează aceste puncte: „Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, 1 punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”.

Aceasta înseamnă că fiecare an suplimentar de muncă aduce beneficii directe și tangibile asupra pensiei, stimulând astfel o perioadă de muncă mai îndelungată pentru a maximiza venitul la pensionare.

Impactul recalculării asupra pensiilor

Recalcularea pensiilor din septembrie 2024, bazată pe noua Lege a pensiilor, va aduce beneficii semnificative pentru cei care au muncit mulți ani. Pensionarii care au acumulat puncte suplimentare vor observa creșteri notabile ale veniturilor lor. Aceasta este o veste excelentă pentru cei care și-au dedicat mare parte din viață muncii și care acum vor fi recompensați pentru eforturile lor.

Ministerul Muncii a subliniat că aceste măsuri sunt menite să aducă echitate și să asigure o recompensă adecvată pentru munca depusă de-a lungul anilor. În plus, noua lege încurajează o participare mai lungă în câmpul muncii, ceea ce are efecte benefice asupra economiei și asupra sistemului de pensii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: