Redactia.ro
Home » Știri » Certificatele de naștere, căsătorie și deces care își pierd valabilitatea. Acești români trebuie să le schimbe de urgență!

Certificatele de naștere, căsătorie și deces care își pierd valabilitatea. Acești români trebuie să le schimbe de urgență!

Certificatele de naștere, căsătorie și deces care își pierd valabilitatea. Acești români trebuie să le schimbe de urgență!

Anunț important pentru unii români, care trebuie să fie foarte atenți la documentele lor. Este important să avem actele în regulă, în termen, pentru că unele chiar expiră, motiv pentru care autoritățile au făcut un anunț de ultimă oră: această categorie de români trebuie să meargă de urgență la instituțiile statului pentru reînnoire.

Documentele importante care expiră

Anumite acte importante precum certificate de naștere, căsătorie sau deces nu mai sunt valabile. Deși noi știam că acestea nu au termen de valabilitate, se pare că lucrurile nu stau deloc așa. O anumită categorie de români sunt vizați, pentru că în cazul lor se aplică altfel legislația, motiv pentru care trebuie să meargă de urgență să ia măsuri.

Mai exact, este vorba despre românii care locuiesc în străinătate, dar care au documente emise de Serviciul Central de Stare Civilă și de ambasadele și consulatele românești înainte de 31 decembrie 1997. Astfel, ei trebuie să meargă de urgență să le schimbe, pentru că risca să nu mai fie recunoscute în anumite instituții și să nu mai poată elibera anumite documente.

Consulatul General al României la Montreal a făcut acest anunț pentru toți românii plecați peste hotare, care trebuie să fie la zi cu ce schimbări mai au loc în țară. Se pare, încă, că este vorba doar despre actele cu seriile E.N (naştere), E.C. (căsătorie) şi E.D. (deces) urmate de un număr de maxim 6 cifre.

Documentele menționate nu mai pot fi utilizate dacă ai nevoie de ceva de la o instituție românească, deoarece tipizatele cu seriile menționate nu au mai fost folosite încă de la finalul anului 1977, 31 decembrie fiind ultima zi de valabilitate.

„Anunțul se referă EXCLUSIV la certificatele de stare civilă emise de Serviciul Central de Stare Civilă și de ambasadele sau consulatele românești. Sunt documente care s-au eliberat utilizând tipizate speciale, cu anumite serii (EC, EN, ED), până în 31.12.1997 şi STRICT celor care emigrau, în urma reținerii actelor româneşti (buletin, certificate de stare civilă) de către autorități. Aceste certificate și-au încetat valabilitatea o dată cu adoptarea legislației de stare civilă actuale, în 1996-7.”, se arată în anunț.


De precizat, însă, că actele respective expiră, dar statutul social este valabil. Mai exact, căsătoria sau decesul sunt în continuare înscrise în registrele de stare civilă române, doar că documentele care le atestă trebuie să fie modificate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: