O nouă ordonanță de urgență aduce schimbări majore în ceea ce privește actele de stare civilă. Certificatele de naștere, căsătorie și deces vor suferi modificări semnificative începând de anul viitor, renunțând la completarea manuală în favoarea formularelor tipărite electronic. Această măsură are drept scop modernizarea și simplificarea procesului de eliberare a acestor documente.
Modificări privind eliberarea actelor de stare civilă
Conform ordonanței de urgență recent apărută și publicată în Monitorul Oficial pe 13 septembrie 2024, începând cu data de 31 martie 2025, actele de stare civilă, precum certificatele de naștere, căsătorie și deces, nu vor mai fi completate manual. În schimb, acestea vor fi generate și tipărite pe formulare speciale, asigurând o mai mare eficiență și eliminând cozile la ghișee.
În mod specific, ordonanța prevede că:
- Începând cu data de 31 martie 2025, Registrul de stare civilă, exemplarul I, va fi completat în format electronic și va fi păstrat și pe suport hârtie.
- Registrul de stare civilă, exemplarul II, va fi întocmit doar în format electronic. Acestea vor fi gestionate de ofițerii de stare civilă din cadrul unităților administrativ-teritoriale din România.
Aceste schimbări vor simplifica procesul de eliberare a actelor de stare civilă și vor reduce semnificativ timpul de așteptare pentru cetățeni.
„Începând cu data de 31 martie 2025, Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie, iar Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic de către ofițerii de stare civilă din cadrul unităților administrativ-teritoriale din România”, se arată în Ordonanța de urgență nr 111/2024, potrivit avocatnet.ro.
Pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din alte țări, există o altă dată de implementare a noilor reguli. În acest caz, noul sistem va intra în vigoare începând cu 24 septembrie 2025. Până la acea dată:
- La misiunile diplomatice și oficiile consulare, Registrul de stare civilă, exemplarul I, va fi completat în format electronic și păstrat și pe suport hârtie.
- Registrul de stare civilă, exemplarul II, va fi întocmit exclusiv în format electronic.
Astfel, există diferențe de termene între ofițerii de stare civilă din țară și cei de la misiunile diplomatice în ceea ce privește completarea electronică a actelor de stare civilă.
„La misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din străinătate Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie, iar Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic începând cu data de 24 septembrie 2025”, specifică ordonanța.
Eliminarea completării manuale și depunerea cererilor oriunde în țară
Până la implementarea acestor modificări, certificatele de naștere, căsătorie și deces continuă să fie întocmite în registre de stare civilă în două exemplare originale, completate manual cu cerneală specială de culoare neagră. Această metodă va fi însă abandonată în favoarea unui sistem electronic, care va simplifica și eficientiza procesul.
Totodată, începând cu martie 2025, cererile pentru actele de stare civilă vor putea fi depuse la orice serviciu de evidență a persoanelor sau primărie din țară. Acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă față de situația actuală, în care astfel de cereri pot fi depuse doar în anumite orașe.
Conform unei alte reglementări, OG 26/2022, dacă la momentul declarării copilului, părinții nu se înțeleg asupra prenumelui acestuia, va fi folosit prenumele din documentul emis de spital în certificatul de naștere. Această măsură va simplifica procesul de înregistrare a numelui copilului și va elimina potențialele conflicte.
Prin aceste schimbări, guvernul urmărește să modernizeze și să eficientizeze sistemul de emitere a actelor de stare civilă în România. Completarea electronică a certificatelor de naștere, căsătorie și deces, precum și posibilitatea de a depune cereri oriunde în țară vor reduce birocrația și vor facilita accesul cetățenilor la serviciile de stare civilă. Noile formulare tipărite electronic vor asigura o mai mare precizie și vor elimina erorile umane asociate completării manuale.