Reţetă de cozonac Dubai. Acest desert cu fistic aduce un strop de magie în sărbătorile tale. Cu un aluat pufos și o umplutură delicioasă, acest desert îmbină perfect aromele și este ideal pentru mesele festive de Crăciun. Iată cum se prepară, pas cu pas!
Reţetă de cozonac Dubai – mod de preparare
An de an, Crăciunul aduce cu sine tradiții culinare care ne fac să ne simțim mai aproape de cei dragi. Desertul care este la mare căutare în această perioadă este cozonacul Dubai, inspirat de faimoasa ciocolată Dubai.
Dacă vrei să-ți impresionezi invitații de la masa de Crăciun cu un desert sofisticat, este musai să prepari această rețetă. Cozonacul Dubai este o reinterpretare a deserturilor tradiționale românești, aducând în prim-plan crema fină de fistic. Iată pașii pentru a prepara un cozonac Dubai cu cremă de fistic, un desert care nu trebui să lipsească de la masa de Crăciun.
Ingrediente pentru aluat
- 1 kg făină
- 200 g zahăr
- 200 ml lapte călduț
- 4 ouă
- 100 g unt topit
- 50 g drojdie proaspătă
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 praf de sare
- Coaja rasă de la o lămâie.
Pentru cremă
- 200 g fistic crud
- 150 g zahăr
- 200 ml smântână lichidă
- 50 g unt
- 1 linguriță esență de vanilie
Pentru umplutură
- 150 g fistic prăjit și măcinat
- 100 g zahăr
- 100 g cacao (pentru un gust intens de ciocolată)
- 50 g unt topit.
Pașii simpli de urmat
Prima dată, într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț cu 1 lingură de zahăr. Lasă amestecul să stea timp de 10-15 minute până începe să facă spumă. Într-un alt bol, adaugă făina, zahărul, sarea și coaja de lămâie.
Adaugă ouăle și untul topit, apoi începe să încorporezi treptat amestecul de drojdie. Frământă aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acoperă-l cu un prosop și lasă-l să crească într-un loc cald pentru aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Separat, într-un blender, pune fisticul și mărunțește-l până obții o pastă fină. Într-o cratiță, pune smântâna lichidă și zahărul, lăsându-le să fiarbă pe foc mic până zahărul se dizolvă. Adaugă pasta de fistic și untul și amestecă bine până obții o cremă fină. Lasă să se răcească înainte de a o folosi în cozonac.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în două sau patru părți egale. Întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire. Unge fiecare foaie cu crema de fistic, apoi presară fisticul măcinat, zahărul și cacao. Rulează aluatul și așază-l în tavă. Lasă cozonacul să mai crească aproximativ 30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge cozonacii cu un ou bătut și coace-i timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când sunt bine rumeniți și sună a gol când sunt loviți pe fund. Lasă-i să se răcească complet înainte de a-i tăia și servi.