Redactia.ro
Home » Homepage » Certificatul Verde, valabil și pentru cei care nu fac doza 3 de vaccin anti-Covid

Certificatul Verde, valabil și pentru cei care nu fac doza 3 de vaccin anti-Covid

Certificatul Verde rămâne valabil și pentru cei care nu fac doza 3. Românii care au fost vaccinați deja cu două doze, dar nu sunt hotărâți cu privire la a treia, vor fi, considerați ca fiind vaccinați cu schema completă. Explicația vine de la secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Vaccinarea cu doza a treia începe în România marți, 28 septembrie. Cei care fac doza a treia vor primi, însă, o adeverință și nu un certificat, ca până acum.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că platforma de vaccinare va recunoaște imediat persoana care se poate vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva Coronavirus.

Este de menționat că cei care vor face doza a treia vor primi adeverință de vaccinare.

Certificatul Verde, valabil și pentru cei care nu fac doza 3

„Mâine (marți, 28 septembrie – n.r.), o persoană vaccinată cu două doze va fi în continuare considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Totuși, pentru cei care se vaccinează cu a treia doză – și le recomand tuturor să o facă – vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical. Această adeverință le va folosi la nivel personal”, a declarat Andrei Baciu, la Digi 24.

Însă certificatul verde va rămâne valabil pentru toate persoanele vaccinate în forma actuală – cu două doze de vaccin, chiar dacă nu toți cetățenii vor alege să facă și doza a treia de vaccin, a explicat Andrei Baciu, la Interviurile Digi24.

Pentru a treia doză, sunt eligibile, în prezent, 1.140.000 care s-au vaccinat cu două doze Pfizer BioNTech sau Moderna, potrivit Secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Cele 6 luni pentru persoanele vaccinate cu AstraZeneca s-ar împlini în jurul datei de 15 octombrie.

Cu privire la trecerea prin boală a persoanelor vaccinate, Baciu a declarat că nu reprezintă o contraindicație pentru doza 3.

În prezent, România are 3,4 milioane de vaccinuri ARN mesager în stoc. Se pot vaccina, în momentul de față, aproximativ 1,1 milioane de persoane cu cea de-a treia doză păstrând aceste criterii de 6 luni de zile, potrivit datelor furnizate de secretarul de stat.

Vaccinarea cu doza 3, cu buletinul și fără programare

Andrei Baciu a vorbit luni seara, la Digi24, despre vaccinarea cu a treia doză a persoanelor eligibile. Secretarul de stat a reamintit că această campanie începe marți dimineața, iar cei care doresc o pot face mergând la un centru de vaccinare cu buletinul, fără să fie nevoie de programare.

“Vaccinarea cu a treia doză începe mâine dimineață (marți, 28 septembrie – n.red). De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăn direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă. În această noapte va fi activată și platforma de programare unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem.

Cu ce ne vaccinăm. Cu un vaccin ARN Mesager. Avem în țară în acest moment, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna. Cine este eligibil se vaccinează cu vaccin ARN Mesager. Fie că ne-am vaccinat prima dată cu Pfizer BioNTech, cu Moderna sau cu AstraZeneca, ne vom vaccina cu doza 3 cu un vaccin produs prin tehnologia ARN Mesager.

Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch, poate să facă fără probleme.

Dacă ne-am vaccinat cu AstraZeneca, care nu este produs printr-o tehnologie ARN Mesager, ne vom vaccina cu a treia doză alegând unul dintre cele două cu tehnologia ARN Mesager – Pfizer sau Moderna.

În acest moment sunt active 635 de centre de vaccinare, în mediul urban și mediul rural.”, a mai explicat Baciu.

Vaccinarea cu a treia doză, în România

„De ce este nevoie să îmi fac cea de-a treia doză? Președintele SUA, Joe Biden, a făcut cea de-a treia doză. Există date științifice extrem de solide prin care se spune că după un timp de 6 luni aproximativ persoanele la risc pot să beneficieze de avantajele celei de-a treia doze, care, practic, îmbunătățește, împrospătează imunitatea câștigată prin vaccinarea administrată inițial”, a spus, luni seara, la Digi 24, Andrei Baciu.

Acesta a explicat că administrarea dozei a treia de vaccin nu înseamnă că protecția dată de cele două doze a scăzut sau nu mai este validă, ci dimpotrivă.

„A treia doză vine și îmbunătățește, ne protejează în continuare de infectare, însă cel mai important, ne protejează de îmbolnăvire. E mare diferență între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul ne protejează de îmbolnăvire și de situații complicate”, a mai spus Baciu.

Întrebat dacă persoana vaccinată și infectată este la fel de contagioasă, secretarul de stat a spus că aceasta poate transmite virusul, dar acesta este mult mai slab.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

„Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”, au mai transmis reprezentanții CNCAV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: