Redactia.ro
Home » Știri » Cine a fost Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos. Explicaţia numelui bizar pe care îl poartă

Cine a fost Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos. Explicaţia numelui bizar pe care îl poartă

Sfântul Gavriil nebun pentru Hristos

Este mare sărbătoare astăzi pentru toți românii, întrucât are loc pomenirea Sfântului Gavriil cel nebun întru Hristos. Iată de unde provine semnificația oarecum ciudată a acestuia.

De ce a primit Sfântul Gavriil de „cel nebun”

Sfântul Gavriil Ivireanul, pe numele său real Goderdzi Urghebadze, s-a născut în Georgia, în 1926. El a fost canonizat în 2012, iar de atunci data de prăznnuire pentru el a fost 2 noiembrie.

Încă de la vârsta de șapte ani el a auzit de Hristos, iar de atunci a fost complet interesat de acesta și de învățăturile sale, astfel că atunci când a primit sfatul de a citi „cartea lui Hristos” de la niște vecini, toți banii săi i-a strâns pentru a-și putea cumpăra Biblia.

Sfântul Gavriil a fost canonizat de Biserica din Georgia printre cei nebuni pentru Hristos, aceasta fiind o categorie de sfinți pentru care slujba liturgică se face ca pentru sfinți monahi, care dacă au fost mireni.

Canon de rugăciune către Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel nebun pentru Hristos

Condac 1

Monah desăvârșit și nebun întru Hristos în vremile de pre urmă, cel întocmai cu Cuvioșii cei de demult, mărturisitor al credinței celei adevărate, venit-ai pre lume în pământul Sfintei Nino și fost ai multă vreme necunoscut creștinilor. Ci astăzi întreaga lume drept-slăvitoare te slăvește și strigă ție cu mulțumită: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-pătimitorule.

Icos 1

Arătatu-te-ai copil înțelept născut în veacul pri­gonirilor, când slugile cele fără-de-Dumnezeu ale stelei celei însângerate se sârguiau să piardă credința cea adevărată. Domnul a dăruit râvnitor sufletul tău Iviriei celei mucenicite, mare lumină în întunericul sovietic. Prin mărturia viețuirii tale, născut-ai prețuirea bine-cinstitorilor carii strigă ție:

Bucură-te, vrednic urmaș al Sfintei Nino,

Bucură-te, nou luminător al Iviriei,

Bucură-te, nădejdea Bisericii ei,

Bucură-te, adeverire a Învierii,

Bucură-te, povățuitor pre calea mântuirii,

Bucură-te, tainicul Domnului,

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Gavriil, mult-pătimi­torule.

Condac 2

Bisericile se goleau de credincioși și zăceau dărâmate, iară sfințiți slujitori piereau în schin­giuirile celor fărădelege; ci în tainița inimii sale, norodul binecinstitor al Sfintei Nino glas înălța Atotțiitorului: Aliluia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: