Redactia.ro
Home » Știri » Cine este, de fapt, Keir Starmer, liderul Laburist care va schimba Marea Britanie

Cine este, de fapt, Keir Starmer, liderul Laburist care va schimba Marea Britanie

Keir Starmer. Sursa foto: DPA Images

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist și viitorul prim-ministru al Marii Britanii, este un avocat specializat în drepturile omului, cunoscut pentru pozițiile sale puternice și pentru tranziția de la un sceptic al monarhiei la un cavaler înnobilat.

În vârstă de 61 de ani, Starmer s-a afirmat ca un politician de centru-stânga cu vederi fiscale moderate. Este căsătorit și are doi copii. A intrat în Parlamentul britanic în 2015 și a devenit liderul opoziției în 2020.

Cine este Keir Starmer

Keir Starmer este primul lider laburist care a condus partidul la o victorie în alegerile legislative din Marea Britanie în aproape două decenii, după Tony Blair în 2005. Această reușită semnificativă marchează o schimbare majoră în peisajul politic britanic, după o lungă perioadă de guvernare conservatoare. În ultimele 100 de ani, laburiștii au petrecut mai mult timp în opoziție decât la putere, o tendință pe care Starmer a reușit să o inverseze.

În campania sa electorală, Keir Starmer a promis un guvern competent și eficient, concentrat pe nevoile cetățenilor. Printre principalele sale angajamente se numără naționalizarea anumitor căi ferate și companii de utilități, creșterea salariului minim, impozitarea școlilor private, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și oferirea de mic dejun gratuit în școlile primare publice. Aceste măsuri reflectă dorința sa de a aduce schimbări semnificative și pozitive în viața britanicilor.

De unde provine Keir Starmer

Keir Starmer provine dintr-o familie muncitorească. Tatăl său a lucrat într-o fabrică de unelte, iar mama sa a fost asistentă medicală. A crescut într-o suburbie conservatoare din Londra și a urmat școli publice. Starmer și-a obținut licența în Drept de la Universitatea din Leeds în 1985 și un master în Drept civil de la St Edmund Hall, Universitatea din Oxford, în 1986. În calitate de avocat pentru drepturile omului, a reprezentat cauze importante împotriva companiilor petroliere și a lanțului McDonald’s.

În 2008, Starmer a fost numit șef al Serviciului de Urmărire Penală al Coroanei și director al Ministerului Public. În 2014, a fost înnobilat de Prințul de Wales pentru activitatea sa în domeniul penal. Această ceremonie a marcat o schimbare notabilă în vederile sale despre monarhie, Starmer fiind anterior un critic al acesteia.

Starmer a recunoscut într-un interviu recent că a avut o relație dificilă cu tatăl său, care nu și-a exprimat niciodată mândria pentru realizările fiului său și nu i-a spus niciodată „Te iubesc”. Aceste experiențe din copilărie l-au marcat profund și l-au influențat în cariera sa politică și juridică.

Când a fost ales în Parlament în 2015, Starmer a fost văzut ca un politician pragmatic, dispus să facă compromisuri pentru a obține susținerea la nivel național

A deplasat partidul spre centru după conducerea de stânga a lui Jeremy Corbyn, unul dintre mentorii săi. Ironia sorții a făcut ca Starmer să fie cel care l-a suspendat pe Corbyn din partid în urma unor acuzații de antisemitism.

Deși unele ziare britanice l-au etichetat pe Keir Starmer drept „plictisitor”, el a reușit să câștige încrederea publicului după o perioadă de guvernare conservatoare marcată de controverse. Victoria sa în alegeri reflectă dorința alegătorilor de a vedea o schimbare semnificativă în modul de guvernare.

Polly Toynbee, editorialistă la The Guardian, a comentat că „plictisitorul” Starmer este preferat de public după premierii Boris Johnson și Liz Truss. Mulți oameni caută acum un lider care să gestioneze lucrurile într-un mod sobru și responsabil, iar Starmer pare să fie persoana potrivită pentru acest rol.

Keir Starmer a parcurs un drum lung de la un avocat specializat în drepturile omului la liderul Partidului Laburist și viitorul prim-ministru al Marii Britanii. Cu o carieră marcată de realizări juridice și politice semnificative, el este pregătit să aducă schimbări majore în guvernul britanic. Victoria sa reflectă dorința britanicilor pentru o guvernare competentă și echitabilă, iar promisiunile sale electorale indică un angajament ferm pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: