Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt beneficiarii noilor tichete care se pot  preschimba în bani! Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Cine sunt beneficiarii noilor tichete care se pot  preschimba în bani! Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Cine sunt beneficiarii noilor tichete care se pot  preschimba în bani! Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Iată detaliile!

Cine sunt beneficiarii noilor tichete?

La 1 ianuarie 2024, românii vor primi noi tichete care pot fi preschimbate în bani!

Noile tichete vor fi acordate persoanelor care efectuează activități casnice și care, până în prezent, nu au beneficiat de o remunerație în bani pentru munca lor. Aceste activități includ o gamă largă de servicii, precum curățenie și igienizare, spălarea și călcatul rufelor, croitorie, prepararea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea beneficiarilor casnici dependenți. De asemenea, aceste tichete pot fi utilizate pentru remunerarea persoanelor care exercită ocazional profesia de bonă.

Un aspect important de menționat este că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Acest lucru asigură corectitudinea și transparența în acordarea tichetelor.

Numărul de ore și volumul de muncă vor fi stabilite prin acord între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, se impune o limită zilnică de 12 ore pentru prestarea activităților casnice pentru un beneficiar, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta între 16 și 18 ani. Această limită vizează protecția drepturilor și bunăstării celor implicați în procesul de acordare a serviciilor casnice.

Cum va funcționa sistemul?

Procesul de acordare a tichetelor se bazează pe un raport juridic între furnizorul de servicii de activități casnice și beneficiarul acestor servicii, fără a fi necesar un document scris. Beneficiarul și furnizorul se înțeleg cu privire la tipul de activități, numărul de ore și volumul de muncă necesare. Furnizorul de servicii la domiciliu va primi o remunerație conform prevederilor legii, utilizând tichete speciale pentru activitățile casnice.

Pentru a beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), furnizorii de servicii la domiciliu trebuie să contribuie lunar cu o valoare minimă stabilită în funcție de numărul de tichete pentru activități la domiciliu. Această valoare nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege. Acest aspect asigură o protecție socială adecvată pentru furnizorii de servicii la domiciliu, potrivit ANAF (documentul integral)

Valoarea tichetelor și modalități de utilizare

Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei, și aceasta poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Tichetele nu pot fi transferate și nu pot fi utilizate pentru achiziționarea altor bunuri sau servicii. Acestea pot fi folosite numai de către prestatorul casnic al cărui nume și date sunt completate pe tichet.

Un aspect important este că tichetele pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora. Preschimbarea poate fi făcută în numerar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, conform sursei citate.

Această inițiativă reprezintă un pas important pentru recunoașterea muncii casnice și pentru sprijinirea celor care se implică în această activitate. Astfel, acește tichete vor aduce un beneficiu suplimentar pentru persoanele care desfășoară activități casnice, contribuind la îmbunătățirea nivelului lor de trai și recunoașterea valorii muncii lor în societate.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: