Redactia.ro

Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu

donald trump

O delegație de rang înalt a Congresului Statelor Unite va sosi luni în România, într-o vizită oficială anunțată de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu. Reprezentanți importanți ai ambelor partide, republicani și democrați, se vor afla la București pentru discuții strategice. Delegația va fi condusă de republicanul Vern Buchanan, un politician cu influență majoră în Congresul american. Vizita marchează o reluare activă a contactelor la nivel înalt dintre cele două state. Discuțiile vor atinge teme sensibile, inclusiv securitatea în zona Mării Negre.

Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu

Delegația Congresului american care sosește în România este una bipartizană, cuprinzând atât membri republicani, cât și democrați. Este prima vizită de acest nivel după instalarea administrației Trump, iar mesajul politic este unul clar: dialogul bilateral rămâne activ și esențial.

Conform anunțului făcut de Cristian Diaconescu, delegația va avea întâlniri cu oficiali români de rang înalt. Vizita nu este una simbolică, ci una cu greutate strategică, în contextul în care Marea Neagră rămâne un punct fierbinte pe harta securității europene.

Componența delegației reflectă dorința Washingtonului de a menține un dialog solid cu Bucureștiul. Printre membrii acesteia se numără:

Vern Buchanan (republican, conducătorul delegației)

Dina Titus (democrată)

Lloyd Doggett (democrat)

Ted Lieu (democrat)

Neal Dunn (republican)

Ilhan Omar (democrată)

Anna Paulina Luna (republicană)

Andy Ogles (republican)

Cine este Vern Buchanan, liderul delegației americane

Vern Buchanan este o figură importantă în politica americană. Membru republican din statul Florida, el face parte din Congresul SUA încă din 2007. Are o reputație solidă, iar pozițiile sale în comisii-cheie îi oferă o influență considerabilă.

În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru Căi și Mijloace – una dintre cele mai importante din Camera Reprezentanților. Această comisie este responsabilă de reglementarea sistemului fiscal american și administrează programe sociale majore precum Social Security și Medicare.

Buchanan este, de asemenea, președintele subcomisiei pentru sănătate și conduce Parteneriatul pentru Democrație – un organism bipartizan care colaborează cu parlamente din peste 20 de țări pentru a susține instituții legislative democratice și independente.

Înainte de a intra în politică, Buchanan a fost antreprenor de succes, activând timp de trei decenii în mediul privat. A condus inclusiv Camera de Comerț a statului Florida, consolidându-și astfel relațiile economice și politice.

Ce a spus Cristian Diaconescu despre vizita americanilor

Anunțul vizitei a fost făcut de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, vineri, la Antena 3 CNN. Acesta a subliniat importanța delegației, dar și contextul internațional în care are loc vizita. Potrivit lui, este vorba de o relansare a contactelor directe dintre cele două administrații.

„Confirm că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele decizionale. Este foarte bine”, a declarat Diaconescu.

El a menționat și faptul că vor urma noi evoluții până la sfârșitul lunii, într-un efort comun de a discuta temele strategice comune. În prim-plan se află strategia de securitate pentru Marea Neagră, susținută anul trecut în Congresul SUA cu o largă susținere bipartizană.

„Această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte. Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a mai spus consilierul prezidențial.

Cristian Diaconescu a ținut să precizeze că, deși relația bilaterală este una funcțională, viitorul nu este lipsit de incertitudini. În opinia sa, este esențial ca România să rămână vigilentă, chiar dacă în prezent nu există semnale de risc.

„Există un dialog între România și SUA. Sigur, din punctul de vedere al exprimării publice, e normal, decent și elegant ca atunci când se produc anumite concretizări ale acestui dialog să fie anunțate. Trebuie să spunem clar acest lucru”, a declarat el.

Totodată, Diaconescu a atras atenția asupra faptului că nu există „garanții pentru ziua de mâine”. Din perspectiva securității, România nu a primit semnale de alarmă, dar asta nu înseamnă că riscurile pot fi ignorate.

„Nu am garanții pentru ziua de mâine, să fie clar. Dar așa cum stau lucrurile în dezvoltarea lor, aspectele care țin de descurajare-apărare privind proximitatea estică au rămas aceleași. Evident, poți avea o alertă timpurie, dar din perspectiva unei prejudicieri a elementelor de securitate ale României nu avem niciun fel de semnale acum, dar asta nu înseamnă că te culci pe o ureche”, a conchis Diaconescu.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: