Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt pensionarii care vor avea de pierdut după recalcularea din septembrie? Anunțul momentului 

Cine sunt pensionarii care vor avea de pierdut după recalcularea din septembrie? Anunțul momentului 

Pensionarii care vor primi o pensie mai mică după recalculare: Cine sunt și ce presupune noua formulă de calcul a pensiilor

Recalcularea pensiilor din septembrie a stârnit un val de îngrijorare printre pensionarii din România, aducându-le vești amare și proaspete dileme financiare. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii a pus în lumină consecințele ce vor fi resimțite de peste 1 milion și jumătate de vârstnici, cu privire la modificările aduse sistemului de pensii.

Cine sunt pensionarii care vor avea de pierdut după recalcularea din septembrie

Principalul punct de interes pentru mulți dintre acești pensionari este legat de faptul că, în cazul în care noua sumă calculată pentru pensia lor în septembrie este mai mică decât cea pe care o primesc în prezent, aceștia vor rămâne cu suma actuală. Acest lucru înseamnă că vor pierde posibilitatea de a beneficia de indexarea anuală conform ratei inflației, ceea ce ar putea duce la o erodare treptată a puterii lor de cumpărare în timp.

Daniel Baciu: „E posibil ca o pensie să rămână pe loc”

Deși autoritățile asigură că nicio pensie nu va scădea după recalculare, realitatea este că multe dintre acestea nu vor crește semnificativ în următorii ani. Pensionarii care au avut o perioadă de cotizare mai mică, mai ales cei care au fost în câmpul muncii mai puțin de 25 de ani, sunt cei vizați în principal de aceste modificări.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că există posibilitatea ca unele pensii să rămână neschimbate timp de un an, din cauza unor avantaje obținute în decursul perioadei de pensionare, urmând ca apoi toate să fie aduse la același nivel.

De asemenea, s-a subliniat importanța istoricului profesional și a nivelului contribuțiilor pentru determinarea recalculării pensiilor. Astfel, pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 și nu au beneficiat de niciun indice de corecție vor avea parte de cele mai mari majorări de pensii, iar veniturile lor ar putea să se dubleze aproape.

Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii:

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel. 

Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a spus Daniel Baciu pentru Observator.

Totuși, este important de remarcat că cei care au beneficiat deja de un indice de corecție mare vor avea creșteri mai mici, în timp ce cei care nu au avut aceste avantaje vor vedea o creștere semnificativă a pensiilor lor.

Un exemplu dat de Ministerul Muncii ilustrează impactul acestor recalculări, arătând că un bărbat cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, care a lucrat ca vânzător la salariul minim pe economie, va vedea o creștere a venitului său cu 87,4% după recalculare.

În final, recalcularea pensiilor din septembrie va avea consecințe diverse pentru diferite categorii de pensionari, iar aceștia sunt nevoiți să se pregătească pentru schimbările ce vor influența în mod direct situația lor financiară și calitatea vieții în anii următori.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: