Redactia.ro
Home » Știri » Pensionarii care primesc între 300 și 500 de lei în plus, în fiecare lună. Cine se încadrează la aceste venituri?

Pensionarii care primesc între 300 și 500 de lei în plus, în fiecare lună. Cine se încadrează la aceste venituri?

În anul 2023, pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei au primit un ajutor financiar cuprins între 600 și 1.000 de lei, în funcție de valoarea veniturilor.

Primii bani, pensionarii i-au primit încă din luna ianuarie, iar cea de-a doua tranșă urma să le fie băgată în conturi în toamnă. Așadar, cea de-a doua tranșă de bani va ajunge la pensionari luna viitoare.

De ce se acordă aceşti bani?

OUG nr. 168/2022 prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. Cuantumul acestuia va fi însă diferit, în funcție de cât de mici sunt aceste venituri, schema propusă fiind următoarea:

  • în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Noua ordonanță precizează nivelul „veniturilor”, deci nu doar al celor din pensii, ceea ce înseamnă că se vor lua în calcul și alte venituri în afara celor din pensii la încadrarea pentru ajutor și, mai departe, pe un nivel sau altul de ajutor. Se vor lua în calcul și eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari. Nu se spune însă nimic de cele din activități independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor – ceea ce înseamnă că ele nu vor fi luate în calcul.

Se vor lua în calcul şi alte venituri

OUG nr. 168/2022 prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Totodată, ordonanța precizează că se referă la nivelul veniturilor, nu doar al celor din pensii. Astfel, se vor lua în calcul și alte venituri în afara celor din pensii la încadrarea pentru ajutor și, mai departe, pe un nivel sau altul de ajutor.

Se vor lua în calcul și eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: