Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare? Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Cine sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare? Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu a 13-a pensie în noua lege a pensiilor? Ce se întâmplă din septembrie 2024 

O nouă hotărâre de guvern aduce schimbări semnificative în calculul pensiilor pentru români, iar Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a clarificat aspectele care ar putea duce la o reducere a pensiilor pentru unii cetățeni.

Cine sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare

Potrivit unei hotărâri de guvern ce va intra în vigoare începând cu septembrie 2024, recalcularea drepturilor de pensie va fi efectuată conform unor noi criterii. Această recalculare va ține cont de venitul total lunar al fiecărui beneficiar, conform prevederilor din articolul 139 alineatul (1) din lege.

Articolul 111 alineatul (2) specifică că dacă în urma recalculării se constată că suma calculată este mai mică decât pensia deja aflată în plată, persoana va primi cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma acestui nou calcul. Cu alte cuvinte, există riscul ca unii români să primească o pensie mai mică după recalculare.

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în Art. 111 alin. (2).

Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Cu toate acestea, Daniel Baciu a intervenit într-o emisiune televizată, declarând că acest articol este o eroare tehnică și va fi eliminat din lege imediat. Baciu a explicat că articolul 139, la care se face referire, se axează pe veniturile brute care includ elemente nerecurente, cum ar fi al 13-lea salariu, primele și premiile, și că această formulare a generat confuzie. Astfel, el a asigurat că nimeni nu va primi o pensie mai mică după recalculare.

„Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcu în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a spus Daniel Baciu, pentru Antena3 CNN.

Această intervenție arată atenția acordată detaliilor legislative și preocuparea oficialilor pentru bunăstarea cetățenilor. Totuși, aceste schimbări în legislație evidențiază importanța monitorizării și a transparenței în procesul de reformare a sistemului de pensii din România.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: