Ciolacu anunță retragerea PSD de la negocieri.
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a anunțat joi, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, retragerea formațiunii de la negocierile pentru formarea viitorului guvern. Decizia vine pe fondul tensiunilor cu partenerii politici, pe care Ciolacu îi acuză de lipsă de respect și maturitate în abordarea dialogului politic.
Ciolacu anunță retragerea PSD de la negocieri
Marcel Ciolacu a explicat că decizia de retragere a fost influențată de comportamentul partenerilor de negociere, pe care îi acuză de atitudini disprețuitoare și de atacuri repetate la adresa PSD.
„PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma”, a anunțat Marcel Ciolacu joi dimineață pe Facebook.
El a adăugat că partidul a suportat destule atacuri și lipsă de respect, dar că responsabilitatea față de țară rămâne o prioritate. Din acest motiv, PSD va sprijini un guvern de dreapta în Parlament pentru a asigura stabilitatea politică necesară în această perioadă dificilă.
Rolul PSD în ultimii ani
Ciolacu a reamintit că, în urmă cu trei ani, PSD a intrat la guvernare într-un moment critic pentru România, fără a cere funcții-cheie, cum ar fi cea de prim-ministru, chiar după o guvernare de dreapta considerată dezastruoasă.
„Vom vedea în zilele următoare cum vor reuşi cele trei partide de dreapta care au mai fost la guvernare să termine negocierile şi şa cum am anunţat deja public Partidul Social-Democrat va vota acest guvern de dreapta nu neapărat din dragoste de cineva, dar trebuie să fim, cred că, din nou maturii din cameră. România are nevoie de o stabilitate politică care va duce automat şi la o stabilitate economică”, a declarat Marcel Ciolacu joi, la scurt timp după anunțul privind retragerea de la negocieri.
Cu toate acestea, Ciolacu a evidențiat că atitudinile distructive și incoerențele din ultima perioadă au dus la o schimbare de opinie a românilor, iar Partidul AUR a ajuns al doilea ca mărime în România, datorită trendului suveranist.
Deși se retrage de la negocieri, Ciolacu a anunțat că PSD va vota un guvern format din PNL, USR și UDMR, nu din simpatie politică, ci din responsabilitate.
„N-am avut nici eu, nici colegii mei, anumite pretenţii, nici măcar să avem prim-ministru după o guvernare de dreapta pe care o ştiţi cum s-a finalizat, cu o criză socială şi cu un demers deja pornit de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, în acel moment. Am fost maturi, am adus o coerenţă guvernamental”, a mai spus Ciolacu.
El a sugerat că luni ar fi o zi potrivită pentru votul de învestitură al noului guvern.
Reacțiile din spectrul politic
Decizia PSD de a se retrage de la masa negocierilor a generat reacții diverse în rândul partidelor politice.
- Daniel Fenechiu (PNL) s-a declarat surprins de anunțul lui Ciolacu, dar speră că „maturitatea va învinge” și că PSD va continua să colaboreze pentru stabilitatea țării.
- Nicușor Dan a catalogat decizia PSD drept „un mesaj de negociere” și a subliniat că este esențial să existe un guvern cu susținere majoritară în Parlament.
- Cătălin Drulă (USR) a criticat dur gestul liderului PSD, considerându-l „cel mai josnic gest politic” de după Revoluție, acuzând partidul de imaturitate.
- Vlad Voiculescu (USR) a avut o reacție la fel de vehementă, acuzând PSD de „comportament de borfași” și de împărțirea resurselor publice fără responsabilitate.
Decizia de retragere a PSD reflectă tensiunile profunde din cadrul negocierilor pentru formarea guvernului, dar și dificultatea menținerii unei coaliții stabile în contextul actual. Prin anunțul său, Ciolacu a încercat să transmită un mesaj de responsabilitate și maturitate politică, punând accent pe nevoia de stabilitate a României. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această decizie va consolida sau va afecta poziția PSD în ochii electoratului.