Redactia.ro
Home » Știri » Ciolacu, despre aderarea României în Schengen: „Nu ne păcălim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr”

Ciolacu, despre aderarea României în Schengen: „Nu ne păcălim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr”

Ciolacu, despre aderarea României în Schengen: „Nu ne păclim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr”

Marcel Ciolacu a vorbit despre aderarea României în Schengen. Iată ce declară premierul României!

Ciolacu, despre aderarea României în Schengen

Premierul României, Marcel Ciolacu, a abordat în mod deschis subiectul aderării țării la Spațiul Schengen, luând în considerare solicitările făcute de Austria. Ciolacu a afirmat că aceste cerințe nu sunt exagerate și că România trebuie să-și întărească frontierele pentru a deveni parte a acestui spațiu european fără granițe.

Un exemplu adus de premierul Ciolacu a fost cel al lui Cherecheș, care a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. Această situație ilustrează necesitatea unei mai bune securizări a frontierelor, a unei digitalizări și a unei integrări a sistemelor de control la frontiere.

„Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Austria e mai flexibilă. Nu puteau să anunțe triumfalist că fără nicio condiție o să intre România aerian, urmând ca anul viitor, sub președinția Ungariei, vom continua cu pasul doi, terestru. Este ministrul de Intene la Viena, la negocieri. Să nu credeți că din cerințele pe care le are Austria, care nu mi se par unele exagerate, pentru că cu toții ne dorim o întărire a frontierei. Nu ne păcălim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. Ăsta este adevărul. Dacă vrem să ne mințim, și să băgăm totul sub preș, nu vom reuși. Sunt discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice”, a declarat Ciolacu, potrivit digi24.ro. 

România a inițiat negocierile

Marcel Ciolacu a menționat că România a inițiat negocierile pentru aderarea la Spațiul Schengen și a apreciat faptul că Austria se arată mai flexibilă în acest proces. Cu toate acestea, premierul a subliniat că aderarea României nu trebuie să se facă fără nicio condiție și că negocierile vor continua. Primul pas, care se referă la aderarea aeriană, este deja în desfășurare, iar următorul pas, terestru, va avea loc sub președinția Ungariei.

Cu privire la solicitările Austriei referitoare la refugiați și întărirea frontierelor, premierul Ciolacu a subliniat că nu au existat solicitări oficiale de refugiați către România până în prezent. Totuși, el a recunoscut importanța întăririi frontierelor și a digitalizării proceselor de control la frontieră pentru a evita incidente precum cel menționat cu domnul Cherecheș.

„N-am văzut nicio solicitare de când este acest mecansim european pentru refugiați. Nu am văzut sirieni sau afgani care să vrea să locuiască în România. Presupun că nu putem să îi forțăm. (…) Să nu se mai întâmple incidente cum au fost cu domnul Cherecheș. În primul rând, trebuie o digitalizare. Nu putem continua ca formularul electronic să îl depunem la ghieșul trei. Ne trebuie o digitalizare pe frontieră. Avem un program de la comisie pentru frontiera cu Ucraina. Avem un punct de frontieră pilot cu Serbia care funcționează foarte bine.  În acest moment într-un punct de trecere a frontierei sunt patru sisteme de digitalizare. Toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare. Dacă nu se poate cu vorba bună, forțat”, potrivit sursei citate.

Marcel Ciolacu, despre demersurile diplomatice ale României

În plus, premierul a vorbit despre demersurile diplomatice ale României în această privință și a menționat că țara a făcut eforturi considerabile pentru a ajunge la acest moment. În ceea ce privește decizia Olandei cu privire la Bulgaria, Ciolacu a subliniat necesitatea așteptării acestei decizii și a menținut o atitudine rezervată față de subiectul Bulgariei, având în vedere că este o țară vecină.

„Ținem de negocierile care se vor termina cu Olanda. În Olanda au fost alegeri și urmează o decizie în ceea ce privește Bulgaria. Așteptăm acea decizie să vedem abordarea pe care o are România mai departe. Este corect față de o țară vecină cum este Bulgaria să așteptăm. Nu vreau să îmi dau cu părerea despre Bulgaria. În acest moment așteptăm decizia parlamentului din Olanda. Și vom face un plan. O să stau de vorbă și cu președintele României pentru că el reprezintă România la Consiliul European. Această flexibilizare nu a apărut din senin. Au fost foarte multe negocieri duse și de ministrul de Interne, de mine personal, de doamna ministru de externe, de președintele României. Am fost cel puțin patru persoane care ne-am implicat în aceste negocieri”, a mai declarat prim-ministrul, conform sursei menționate. 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: