Redactia.ro

Veste uriașă de la Marcel Ciolacu: Majorări la pensiile mici și schimbări importante pentru bugetari! Ce se întâmplă cu concedierile

Sustinut de
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire importantă miercuri, la sediul Ministerului Finanțelor, cu viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.

Întâlnirea a avut loc înainte ca bugetul pentru anul 2025 să fie finalizat și transmis spre vot în Parlament, la începutul lunii februarie. După discuțiile din cadrul întâlnirii, Ciolacu a oferit detalii esențiale referitoare la bugetul pe anul viitor și măsurile care vor fi adoptate pentru a susține românii, dar și despre deficitul bugetar și direcția în care se va îndrepta economia țării.

Legea bugetului pentru 2025

În cadrul întâlnirii, Ciolacu a subliniat că Guvernul va adopta legea bugetului de stat pentru 2025 până la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât proiectul să poată fi supus votului Parlamentului în prima săptămână din februarie. Premierul a făcut aceste declarații într-un context în care s-a discutat și despre echilibrul între investiții și deficitul bugetar, menționând că deficitul va fi menținut la 7% până la finalul anului. Totodată, investițiile vor reprezenta și ele tot 7% din PIB, ceea ce va însemna 132 de miliarde de lei.

„Am stabilit indicatorii pe care o să-i prezinte domnul ministru în ședința de Guvern de joi, un pas premergător adoptării legii bugetului de stat. Am stabilit foarte clar că până la finalul lunii o să trecem legea bugetului prin guvern astfel încât în prima săptămână din februarie să fie adoptată în Parlament,” a explicat Ciolacu.

Investițiile și deficitul bugetar

În ceea ce privește investițiile, premierul a confirmat că se va respecta ținta de 7% din PIB, iar suma totală destinată acestora va ajunge la 132 de miliarde de lei.

„O să rămânem în deficitul de 7% până la finalul anului, așa cum am stabilit și cu Comisia Europeană, și cu ținta de 7% din PIB pentru investiții,” a declarat Ciolacu, conform romaniatv.net.

Suplimentarea pensiilor mici și medii

Un alt subiect important abordat de premierul Ciolacu a fost legat de pensiile românilor. Premierul a anunțat că, începând cu acest an, va avea loc „o suplimentare și o majorare” pentru pensiile mici și medii. Măsura vine ca parte a eforturilor Guvernului de a sprijini persoanele vârstnice și de a îmbunătăți standardul de viață al acestora.

„Am stabilit că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare și o majorare, până la prima rectificare când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile mai ales din PNRR, dacă statul și bugetul își permit indexarea din luna septembrie,” a mai declarat Ciolacu. Acesta a adăugat că abordarea ministrului Finanțelor este una „prudentă și corectă,” sugerând o strategie bine gândită pentru a asigura un echilibru între nevoile sociale și sustenabilitatea financiară.

Contradicțiile dintre Ciolacu și Tánczos Barna

Însă, în cadrul ședinței coaliției de guvernare, care a durat aproximativ trei ore, au existat și primele contradicții între premierul Ciolacu și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna (UDMR). Unul dintre punctele tensionate a fost legat de măsurile economice din buget, mai ales în ceea ce privește politica fiscală.

Ministrul Finanțelor a oferit mai multe detalii despre planurile pentru TVA și impozite. Tánczos Barna a garantat că TVA va rămâne la 19%, fără a se înregistra vreo modificare în acest sens în 2025.

„Există decizie politică, TVA nu va creşte. Nu creşte TVA-ul în 2025, o să fie 19%. Punct,” a declarat ministrul.

Mai mult, Tánczos Barna a declarat că pregătirea bugetului pentru 2025 nu presupune creșterea impozitelor sau taxelor. „Bugetul pe 2025 se pregătește fără creștere de impozite și taxe, cu TVA de 19% și 10% impozit pe venit,” a explicat el.

Reducerea deficitului și investițiile în ANAF

Ministrul Finanțelor a discutat și despre modalitățile prin care deficitul bugetar va fi redus, menționând că aceasta va fi realizată prin reducerea cheltuielilor și creșterea încasărilor. Tánczos Barna a oferit informații despre progresul înregistrat la ANAF, unde încasările au crescut cu 70 de miliarde de lei față de 2023, ca urmare a măsurilor precum introducerea E-facturii, E-transportului și E-TVA.

„Cu siguranţă, ANAF intră, odată cu investiţiile din PNRR, pe o altă traiectorie de dezvoltare şi de eficienţă. De 10 ani de zile nu s-a investit cât s-a investit anul trecut şi acum 2 ani în ANAF, în sisteme informatice, în bază de date, în infrastructură,” a adăugat ministrul Finanțelor.

În concluzie, bugetul pentru 2025 se află într-un proces avansat de pregătire, cu o serie de măsuri economice și sociale menite să sprijine românii. În ciuda unor divergențe la nivelul coaliției, Guvernul intenționează să adopte bugetul până la finalul lunii ianuarie și să-l voteze în Parlament în februarie, cu un accent pe investiții, menținerea TVA-ului la 19% și susținerea pensionarilor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: