România se confruntă cu un nou episod de vreme severă, potrivit informărilor oficiale ale meteorologilor. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare valabilă pentru mai multe regiuni din țară, începând de duminică, 19 mai, de la ora 10:00, până marți, 21 mai, la aceeași oră. Specialiștii anunță precipitații moderate, vânt puternic, temperaturi cu mult sub normalul perioadei și chiar ninsori la altitudini mari.
Vreme severă până marți. Precipitații, vânt și temperaturi scăzute în mai multe regiuni
Conform informării emise de ANM, vor fi averse extinse în vestul, nordul și centrul țării, dar și local în celelalte regiuni. Vor fi însoțite de descărcări electrice, iar în intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 15-25 l/mp, cu posibile depășiri de 35-40 l/mp în unele zone restrânse.
La munte, în special la altitudini mai mari de 1500 de metri, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Meteorologii estimează un strat de zăpadă ce ar putea atinge între 5 și 10 cm. Totodată, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce pot atinge 40-60 km/h, iar în zonele montane peste 80-90 km/h.
Cod galben de vijelii emis de ANM. Județele vizate și fenomenele prognozate
Pe lângă informarea generală, ANM a emis o atenționare Cod galben valabilă pentru duminică, 19 mai, în intervalul orar 12:00 – 21:00. Avertizarea vizează intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Județele aflate sub Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara și zona de munte a județelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău și Vrancea.
Meteorologii avertizează că în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și în zonele montane vor fi vijelii, cu rafale de vânt ce pot depăși 60 km/h, iar la altitudini mari – chiar 90 km/h.
Instabilitate atmosferică, grindină și averse torențiale în unele zone ale țării
ANM avertizează că vor exista perioade de instabilitate atmosferică accentuată, însoțite de averse, descărcări electrice și, izolat, grindină. În unele regiuni, în special montane, cantitățile de apă pot depăși 30-35 l/mp într-un timp scurt.
Vremea se va menține deosebit de rece pentru a doua jumătate a lunii mai, cu temperaturi semnificativ mai mici față de media climatologică a perioadei. Zonele cele mai afectate vor fi Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania și Moldova. Aici, maximele se vor încadra între 10 și 18 grade Celsius, iar minimele între 2 și 12 grade, cu cele mai reci valori în zonele depresionare.
„În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi la munte vor fi intensificări ale vântului şi vijelii, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar la altitudini mari, de peste 90 km/h.
Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse, mai ales în zonele montane, de peste 30…35 l/mp”, a transmis ANM.
Cum va fi vremea în București în următoarele zile
Capitala nu scapă de efectele acestui val de instabilitate. Conform prognozei ANM, în București, de duminică dimineață, ora 10:00, până luni, ora 09:00, valorile termice vor înregistra o ușoară creștere față de ziua precedentă, dar vor rămâne sub valorile normale pentru această perioadă.
Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul serii și la începutul nopții, când sunt posibile averse slabe. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări în timpul zilei (rafale de 40-45 km/h). Maxima va fi de 21-22 de grade, iar minima de 8-11 grade.
Începând de luni dimineață, vremea se va îmbunătăți treptat. Până marți dimineață, 21 mai, ora 10:00, valorile termice diurne vor continua să crească ușor. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara, când pot apărea din nou averse și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe timpul zilei (50-55 km/h), iar temperatura maximă va ajunge la 23-24 de grade Celsius. Minima se va încadra între 7 și 10 grade.
Val de aer polar și iarnă în luna mai la munte
Specialiștii în meteorologie atrag atenția că acest episod de vreme rece este asociat cu pătrunderea unui val de aer polar peste regiunea sud-est europeană, fenomen care determină scăderea bruscă a temperaturilor și favorizează apariția ninsorilor la altitudini mari.
Sursa foto: Arhivă