Redactia.ro

Cod galben de vreme rea! Ninsori abundente, viscol și temperaturi extrem de scăzute în România! Cât va măsura stratul de zăpadă

Se întoarce iarna în România. Cod galben de vânt și viscol. Zonele vizate de vremea rea

În această săptămână, România se confruntă cu o iarnă severă, adusă de un val de frig care va adânci gerul și va aduce ninsori viscolite pe întreg teritoriul. Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au avertizat că vremea va deveni din ce în ce mai geroasă, iar temperaturile vor scădea considerabil, atingând valori extrem de scăzute.

Val de frig și viscol 

Conform prognozei, începând de miercuri și până vineri, România va fi lovită de ger puternic, cu temperaturi care vor ajunge până la -17 grade Celsius în unele regiuni ale țării și până la -12 grade în Capitală. În București, temperaturile minime vor coborî până la -13 grade Celsius, iar grosimea stratului de zăpadă va ajunge la aproape jumătate de metru, estimându-se că va atinge între 35 și 45 de centimetri până la finalul acestui episod de vreme severă.

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a subliniat că vremea va rămâne geroasă până pe 24 februarie, iar după această dată, până pe 3 martie, va persista o vreme rece, în special în sudul țării, unde temperaturile vor fi mai scăzute decât în restul regiunilor. În vestul țării, însă, se vor înregistra temperaturi mai blânde, atingând până la 10 grade Celsius.

Perioade de ninsori și temperaturi extrem de scăzute

În perioada 22-25 februarie, meteorologii prognozează ninsori viscolite în zonele de munte, iar în sudul, estul și centrul țării, vor mai apărea în continuare ninsori moderate și viscolite. De asemenea, în aceste zile, în Capitală, va fi ger dimineața și noaptea, iar cerul va fi parțial înnorat. Vântul va sufla slab spre moderat, cu intensificări pe parcursul zilelor în regiunile estice și montane.

Pentru bucureșteni, temperaturile maxime vor rămâne scăzute, în jurul valorii de -2 grade, iar minimele vor coborî până la -10 grade, mai scăzute în zonele periferice. În această perioadă, este de așteptat și formarea ghețușului, ceea ce va spori riscurile de accidente.

Cod galben de ninsori și ger în mai multe regiuni

În prezent, majoritatea regiunilor din sudul și estul țării se află sub avertizare meteorologică de cod galben, iar meteorologii estimează că stratul de zăpadă se va adânci semnificativ. La București, grosimea zăpezii ajunge, în prezent, la 23-35 de centimetri, iar în unele zone din sud, cum ar fi Călărași, stratul de zăpadă măsoară între 8 și 26 de centimetri.

„Menţinem avertizarea meteorologică de cod galben până mâine dimineaţă la 10.00, vor mai fi perioade în care să ningă moderat cantitativ, se va putea depune strat nou de zăpadă, cu grosimi între 10 până la 15 centimetri, astfel încât până la finalul acestui episod să consemnăm şi în Capitală un strat, în general, între 35 până la 45 de centimetri de zăpadă. Trebuie să luăm în considerare şi temperaturile deosebit de scăzute, vorbim de maxime în jurul la minus 3 grade şi minime, cel puţin în Capitală, spre minus 5, posibil mai coborâte în zona preorăşenească, în timp ce în jumătatea nordică, acolo unde menţinem, de asemenea, avertizarea meteorologică de cod galben pentru temperaturi foarte scăzute, minime spre minus 17 – minus 10 grade, cu siguranţă şi în condiţiile în care vântul va putea avea intensicări moderate, senzaţia de rece va putea fi mult amplificată”, a declarat Elena Mateesc, relatează RTV. 

„Această săptămână va putea fi considerată cea mai rece săptămână din iarna 2024-2025 şi din luna februarie din acest an, după care, din 24 februarie până în jurul date de 3 martie, rămânem pe un fond de vreme mai rece, în continuare, în special în sudul ţării, în timp ce în Vest vorbim de temperaturi uşor peste medie, pentru că, aşa cum arată şi semnalul la acest moment, după data de 25 februarie, ne aşteptăm ca maximele, cel puţin pe parcursul zilelor, să atingă 10 grade şi să depăşească uşor 10 grade Celsius”, a mai spus directorul general al ANM.

Această perioadă de ger sever face parte dintr-un val de frig care afectează întreaga Europă, cu temperaturi extrem de scăzute în nordul și estul continentului. În nordul Rusiei și în estul Finlandei, temperaturile au ajuns până la -30 grade Celsius, iar în sudul Europei, în schimb, se înregistrează valori de primăvară, cu temperaturi de până la 27 de grade în Spania.

Autoritățile recomandă populației să ia măsuri de protecție, mai ales în fața temperaturilor extreme și a ninsorilor viscolite. Este important ca drumurile să fie evitante, iar în caz de deplasări, să se aibă grijă la condițiile meteo nefavorabile și la formarea ghețușului. De asemenea, se recomandă îmbrăcăminte adecvată, să se evite expunerea îndelungată la aer rece și să se asigure încălzirea corespunzătoare a locuințelor.

În concluzie, România va traversa o perioadă de iarnă severă, cu ninsori, viscol și temperaturi extreme, iar cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru condiții meteo dificile, care vor persista cel puțin până la sfârșitul lunii februarie.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: