Redactia.ro
Home » Știri » Cod Rutier 2020. Ce numere nu ai voie să îți pui la mașină, în România. Lista completă

Cod Rutier 2020. Ce numere nu ai voie să îți pui la mașină, în România. Lista completă

Cod Rutier 2020

Numerele de înmatriculare se atribuie în mod normal la rând, în ordine crescătoare. Totuși se poate opta pentru o variantă personalizată, dar există peste 1.500 de combinații interzise.

Dacă vrei să-ți alegi un anumit număr de înmatriculare pentru mașina ta, trebuie să soliciți acest lucru în momentul în care o înmatriculezi.

Cu toate astea, trebuie să ții cont de anumite restricții.

Cod Rutier 2020. Ce numere nu ai voie să îți pui la mașină, în România. Lista completă

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, persoanele care vor să-și înmatriculeze mașinile, nu au voie să aleagă combinații de litere care pot avea semnificații jignitoare sau obsecene sau combinații de litere care conduc la asocierea cu denumirile unor autorități publice.

Numerele de înmatriculare interzise sunt cuprinse într-un dicționar al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dicționarul funcționează la nivelul întregii țări și are 1.528 de combinații interzise, iar printre acestea se numără combinațiile care au fost restricționate pentru uzul propriu al unor istituții precum Poliția Română (POL), Cameră Deputaților (DEP), Senat (SNT), Serviciul Român de Informații (SRI) sau Ministerul Administrației și Internelor (MAI).

Mai mult, sunt interzise și combinațiile de litere care încep cu I sau cu O, pentru că acestea pot fi confundate cu cifrele 1 și 0.

Interzise combinațiile care au conotații sexuale

Regulamentul Codului Rutier mai spune că persoanele care dețin vehicule înmatriculate cu numere restricționate pot utiliza mereu numerele în cauză.

Combinația de litere HEL, GOD sau XXX, sunt interzise de lege, iar șoferii nu au voie să-și pună la mașini numerele de înmatriculare care pot fi confundate cu cifre III, OOO.

În cazul în care vreți să vă înmatriculați mașina, se poate verifica online disponibilitatea numărului de înmatriculare preferențial. Se definește lista cu combinție dorită, se intră pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, se accesează opțiunea disponibilitate număr de înmatriculare de pe prima pagină și se crează un cont de utilizator.

După se introduc datele, iar website-ul va genera pe loc răspunsul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: