Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodor Rousopoulos, a solicitat Comisiei de la Veneția să analizeze de urgență decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula alegerile prezidențiale. Această solicitare vine în contextul unei crize de încredere și al nemulțumirilor exprimate atât pe plan intern, cât și internațional.
Comisia de la Veneția, somată să analizeze decizia CCR privind anularea alegerilor din România
Comisia de la Veneția a anunțat că va întocmi un raport detaliat cu privire la situația din România. Raportul va analiza dacă decizia CCR respectă principiile statului de drept și dacă se încadrează în atribuțiile constituționale ale Curții. Acesta urmează să fie prezentat pentru dezbatere la începutul lunii martie.
Theodor Rousopoulos a subliniat importanța clarificării dacă o astfel de decizie poate fi luată de o instanță constituțională, mai ales într-un stat membru al Consiliului Europei.
„Este crucial să aflăm dacă o astfel de decizie poate fi luată de o instanță constituțională, mai ales într-un stat membru al Consiliului Europei,” a declarat acesta, potrivit Capital.
Nemulțumirea publică și criza de încredere
Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată o nemulțumire semnificativă în rândul populației:
- 62% dintre respondenți consideră decizia CCR nefavorabilă.
- 17% au exprimat sentimente de furie, iar 16% s-au declarat revoltați.
- 15% au resimțit teamă față de efectele acestei decizii.
Aceste date evidențiază o stare generală de neîncredere și incertitudine cu privire la modul în care au fost gestionate alegerile prezidențiale.
Preferințele electorale în cazul continuării alegerilor
Studiul IRES a relevat și schimbări semnificative în intențiile de vot ale românilor:
- 48% dintre respondenți l-ar fi votat pe Călin Georgescu, indicând o creștere considerabilă a susținării.
- 29% ar fi votat pentru Elena Lasconi, o scădere față de turul întâi.
- 7% ar fi refuzat să participe la vot, iar 5% ar fi preferat să anuleze buletinul de vot.
Consecințe posibile
Raportul Comisiei de la Veneția va juca un rol esențial în clarificarea situației. Dacă se va constata că CCR a depășit cadrul constituțional, consecințele politice și juridice ar putea fi majore. Incertitudinea actuală afectează încrederea populației în instituțiile democratice și poziția României pe scena internațională, conform sursei citate.
Sursa foto: Arhivă