Redactia.ro
Home » Știri » Comisia Juridică a Senatului a constatat că Șoșoacă a încălcat deontologia parlamentară. Ce sancțiuni riscă senatoarea

Comisia Juridică a Senatului a constatat că Șoșoacă a încălcat deontologia parlamentară. Ce sancțiuni riscă senatoarea

Comisia Juridică a Senatului a constatat că Șoșoacă a încălcat dentologia parlamentară

Comisia Juridică a Senatului a constatat că Șoșoacă a încălcat deontologia parlamentară. Diana Șoșoacă urmează să fie sancționată de Biroul Permanent, după ce Comisia juridică a Senatului a descoperit abateri de la deontologia parlamentară. Care este cea mai grava sancțiune pe care riscă să o primească senatoarea?

Comisia Juridică a Senatului a constatat că Șoșoacă a încălcat deontologia parlamentară. Ce sancțiuni riscă senatoarea

Diana Șoșoacă a făcut un adevărat scandal în urmă cu câteva zile la Comisia Juridică din Parlament. Aceasta fusese chemată la comisie pentru a fi audiată înainte de a fi sancționată pentru comportamentul inadecvat din Senat. Șoșoacă a răbufnit după ce președintele comisie, Iulia Scântei, i-a cerut acesteia să poarte masca de protecție.

Astfel, Comisia a decis că Șoșoacă a avut multe abateri de la deontologia parlamentară, urmând ca Biroul Permanent să decidă cum va fi sancționată senatoarea. „Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză”, a anunțat luni Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.

Președintele comisie a adăugat că dacă situația va escalda și se vor înregistra noi comportamente neadecvate ale senatoarei, va fi luată o decizie de către reprezentanții Coaliției și de către Comisia pentru regulament. „Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: ‘Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent’. Sper să aibă un efect”, a declarat Iulia Scântei.

Ce sancțiune gravă ar putea primi Diana Șoșoacă

Senatorul Daniel Fenechiu a declarat că sancținile disciplinare care pot fi aplicate în cazul Dianei Șoșoacă, dar și tuturor parlamentarilor care au un comportament greșit, sunt mai multe simbolice. Cea mai gravă sancțiune aplicată de Biroul permanent fiind faptul că trei luni nu vor mai reprezenta Senatul. „În contextul în care nu există o sancţiune pecuniară, sancţiunea nu îţi afectează activitatea parlamentară, poţi lua cuvântul, poţi să faci de toate, sancţiunile sunt simbolice (…). Eu, personal, mă simt deranjat de un asemenea comportamentNu cred că politica în România şi activitatea parlamentară trebuie să ajungă să aibă asemenea episoade (…). Anumite fapte care pun Parlamentul într-o lumină extrem de proastă nu aduc onoare Parlamentului şi nu îmbunătăţesc cu nimic viaţa românilor”, a comentat Relu Fenechiu.

Potrivit demnitarilor, Diana Șoșoacă încalcă toate măsurile sanitare, pentru că refuză să poarte masca de protecție în sala de plen a Senatului. „Instigă la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist, în loc să îşi respecte statutul de parlamentar şi să facă legi în interesul românilor şi pentru electoratul care a trimis-o în Parlament”, se menţionează în documentul PNL.