Redactia.ro
Home » Știri » Concediul post-natal. Europarlamentarii au adoptat reguli noi pentru concediile pe care le pot lua părinţii

Concediul post-natal. Europarlamentarii au adoptat reguli noi pentru concediile pe care le pot lua părinţii

Concediul post-natal. Europarlamentarii au adoptat reguli noi pentru concediile pe care le pot lua părinţii

Tații din România vor putea să stea în concediu după naşterea copiilor lor 10 zile în loc de 5, cum se întâmplă acum. Parlamentul European a adoptat reguli noi pentru concediile pe care le pot lua părinţii. Aceștia au propus și condiţii mai flexibile de muncă pe perioada de creştere a copiilor.

Eurodeputaţii au venit cu veşti bune pentru toţi părinţii din Uniunea Europeană. Acestia au decis noi reglementări pentru concediile părinţilor. România va avea la dispoziţie trei ani pentru a le transpune în legislaţia naţională.
O primă decizie îi vizează pe taţii care, la naşterea copilului, vor putea să-şi ia un concediu de cel puţin 10 zile lucrătoare. Concediul va fi plătit cel puţin ca un concediu medical.

În România, Bărbaţii care participă la cursurile de „Şcoală a mamei”,organizate în regim gratuit în maternitatea din Ploieşti şi în mai multe spitale din ţară, pot beneficia de zece zile de concediu plătit, potrivit legii, după ce soţiile lor nasc. Acestea conform declarației managerului Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, medicul Călin Boeru.

Programul, care este destinat educaţiei pentru viitorii părinţi. Este gratuit şi îi învaţă pe aceştia despre sarcină,travaliu, naştere, recoltare de celule stem, alăptare şi îngrijirea bebeluşilor. Cursurile durează patru săptămâni şi sunt ţinute de către moaşe profesioniste. Acestea au absolvit studii superioare în acest sens.

Bărbaţii care participă alături de soţiile lor însărcinate la aceste cursuri primesc, la final, un atestat în baza căruia pot beneficia de zece zile de concediu plătit după ce devin taţi.

Programul „Şcoală a mamei” a început la Ploieşti în urmă cu două luni. Două serii au absolvit deja cursul. Cursul a fost lansat oficial joi.

În primele două serii, 22 de bărbaţi din Prahova au obţinut atestat de cursant.

Managerul Călin Boeru a afirmat că cei mai mulţi dintre bărbaţii interesaţi de astfel de cursuri au studii superioare, trăiesc în mediul urban şi au un venit mediu.

Întrebat câte maternităţi la nivel naţional organizează astfel de cursuri, medicul Călin Boeru a răspuns că, din informaţiile pecare le are, „sunt cel mult patru în Bucureşti şi alte câteva înrestul ţării”.

Concediul post-natal va fi de minimum două luni

O altă decizie vizează şi mamele, şi tatii. Concediul post-natal va fi de minimum 2 luni şi plătit. La noi deja legislaţia este mai generoasă din acest punct de vedere. Ambii părinţi pot să-şi ia un concediu pe rând, până când copilul împlineşte vârsta de doi ani.

Eurodeputaţii au decis şi că părinţii sau tutorii care lucrează să poată cere de la angajatori, acolo unde este posibil, să lucreze de la distanţă. O altă variantă ar fi să aibă un program de lucru flexibil.

Citește și: Ministrul Sănătății, anunț important pentru toți părinții. Ce vor primi copiii

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: