Redactia.ro
Home » Știri » Cooperare ,,în creștere” între Rusia şi China. NATO și SUA, îngrijorate

Cooperare ,,în creștere” între Rusia şi China. NATO și SUA, îngrijorate

Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul Tod Wolters, a declarat că SUA este tot mai îngrijorată de cooperarea în creștere dintre Rusia și China. Înțelegerea dintre cele două mari puteri ar putea dăuna atât alianței nord-atlantice cât și Uniunii Europene, informează Agerpres

 

Cooperare ,,în creștere” între Rusia şi China

NATO acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Occidentul cu noi arme nucleare, atacuri cibernetice și cu acțiuni sub acoperire. Uniunea Europeană, din care majoritatea statelor fac parte și din NATO, percep China drept un rival pentru influență, precum și un bun partener comercial.

Suntem foarte vigilenţi cu privire la această cooperare în creştere”, a spus generalul Tod Wolters. Generalul a adăugat că ,,acest progres poate fi în detrimentul Europei şi al naţiunilor din jur”.

Mai mult, Pentagonul a pus contracararea Chinei și Rusiei în centrul strategiei sale din 2018, chiar dacă sumele cheltuite de americani pentru apărare le depășesc pe cele ale Moscovei și Beijingului. Din punct de vedere istoric, relațiile dintre Rusia și China, care au o frontieră comună de 4.200 km, au fost marcate de-a lungul timpului de neîncredere. Mai mult, naționaliștii ruși au avertizat că influența Chinei câștigă teren în Extremul Orient rus care este bogat în resurse minerale.

Rusia s-a îndreptat însă către China după ce a fost pedepsită cu sancțiuni ociidentale pentru anexarea Peninsulei Crimeea de către Ucraina în anul 2014. Rusia și China au desfășurat, în 2018, cele mai mari exerciții militare comune desfășurate vreodată, la care au participat 300.000 de militari ruși. Mai mult, în 2019, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au participat la inaugurarea unui proiect de trei decenii pentru transportul de gaze naturale din Siberia spre nord-estul Chinei.

Mai mult, în luna decembrie a anului trecut, China intenționa să adâncească, în 2021, parteneriatul pe care îl are cu Rusia ca modalitate de apărare împotriva Statelor Unite, după cum afirma un important diplomat din Beijing.

“Trebuie să dezvoltăm o cooperare strategică diversă… asfel încât să ridicăm un pilon chino-rus al păcii mondiale și al securității, un pilon al stabilității strategice la nivel mondial“, declara atunci ministrul chinez de externe, Wang Yi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: