Redactia.ro
Home » Stil de viață » Copiii trebuie protejați. De ce sunt importanți ochelarii de soare pentru micuți

Copiii trebuie protejați. De ce sunt importanți ochelarii de soare pentru micuți

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un simplu accesoriu la modă dacă sunt purtați cei potriviți, aceștia vor proteja ochii copiilor dumneavoastră împotriva daunelor provocate de soare.

Ochii sunt de 10 ori mai sensibili la razele UV decât pielea, iar copiii sunt cei mai expuși riscului, deoarece ochii mai tineri au pupile mai mari și lentile mai clare, permițând până la 70% mai multă lumină UV să ajungă la retină decât la ochii unui adult, spune organizația caritabilă britanică Eyecare Trust.

Ochii copiilor sunt mai sensibili la absorbția de UV

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ochii copiilor sunt mai sensibili la absorbția de UV și până la 80% din expunerea la UV pe parcursul vieții unei persoane va avea loc înainte de vârsta de 18 ani.

Deteriorarea ochilor de către soare este legată de probleme grave, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), care este principala cauză de orbire ireversibilă în lumea industrială, precum și cataracta (opacifierea cristalinului) și pterigia (excrescențe benigne pe partea albă a ochiului, care pot ajunge să blocheze vederea).

Copiii cu ochii de culoare deschisă sunt cei mai expuși  la riscuri

Cercetările au descoperit, de asemenea, că petrecerea a cinci sau mai multe ore în aer liber în fiecare zi, în timpul verii, în timpul adolescenței și în primii ani de adult, ar putea crește riscul de a dezvolta AMD cu până la 50 la sută. Se pare că cei cu ochii de culoare deschisă sunt deosebit de expuși riscului, deoarece mai puțin pigment în iris înseamnă o mai mare sensibilitate la razele UV.

Care sunt cei mai buni ochelari de soare?

Societatea de Cancer recomandă ochelari de soare care:

  • să fie bine ajustați
  • să se înfășoare și să acopere cât mai mult posibil zona ochilor
  • respectă standardul Australia/Noua Zeelandă pentru ochelari de soare și ochelari de vedere AS/NZS 1067:2003 pentru ochelari de soare

În mod ideal, orice ochelari de soare pentru copii ar trebui să aibă un EPF (factor de protecție a ochilor) de 10, ceea ce înseamnă că aceștia depășesc cerințele standardului australian și pot oferi o protecție chiar mai mare.

Ochelarii de soare au o categorie numerică de la 1 la 4 în funție de beneficiul lor

Ochelarii de soare au, de asemenea, o categorie numerică de la 1 la 4 – cu 4 fiind cea mai bună. Ochelarii de soare de bună calitate oferă ochilor o protecție substanțială împotriva soarelui. Agenția Australiană pentru Protecția împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (ARPANSA) recomandă cumpărarea de ochelari de soare care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete (UVR); ochelarii de soare clasificați între 2 și 4 oferă o bună protecție UV.

Proprietățile de absorbție a UVR ale lentilelor sunt cele care asigură protecția și nu culoarea lentilelor – astfel, ochelarii de soare de culoare închisă nu sunt neapărat mai eficienți în protejarea ochilor împotriva UVR decât ochelarii de soare ușor colorați.

Se recomandă purtarea ochelarilor de soare chiar și atunci când este înnorat

Se recomandă purtarea ochelarilor de soare în majoritatea zilelor când sunteți în aer liber, chiar și atunci când este înnorat, deoarece apa, nisipul, zăpada și chiar și trotuarul reflectă razele UV, crescând cantitatea care ajunge la ochi și la piele.

De asemenea, Societatea de Cancer sfătuiește că o pălărie cu boruri largi poate reduce cu aproximativ 50% cantitatea de raze UV care ajunge la ochi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: