Redactia.ro
Home » Sport » Coșmarul trăit de gimnastele de aur ale României. Mărturisiri dureroase despre ce însemna locul pe podium pentru una dintre campioane: “Ascundem mâncarea în vasul de la WC”

Coșmarul trăit de gimnastele de aur ale României. Mărturisiri dureroase despre ce însemna locul pe podium pentru una dintre campioane: “Ascundem mâncarea în vasul de la WC”

GALERIE FOTO (6)

Ajunsă la 58 de ani, fosta campioană Marilena Vlădărău-Perețeanu, una dintre fetele cu care România s-a mândrit, face la rândul său mărturisiri dureroase despre coșmarul trăit pentru un loc de podiumul mondial în perioada de aur a gimnasticii din România.

Deși poate nimeni nu s-ar fi gândit atunci când le vedeau la televizor zâmbind pe podium, fetele de aur ale României îndurau chinuri grele.

Coșmarul trăit de gimnastele de aur ale României

Marilena Vlădărău povestește episoade greu de imaginat. Antrenorii Marta şi Bela Karoly, care ulterior au ajuns în SUA, aplicau un tratament extrem de dur gimnastelor. Le jigneau, le băteau și chiar le înfometau. S-ar fi întâmplat chiar cu știința părinţilor care, la aceea vreme, cel mai probabil aveau impresia că le fac un bine pentru formarea copiilor.

Însă fetele de aur ale României ar fi trăit un adevărat coșmar între 1977 şi 1981. La aceea vreme, Marilena Vlădărău cucerea medalia de argint la sărituri, la Campionatele Mondiale din 1978, şi pe cea de aur, în 1979.

„După o oră de exercițiu repetat obsesiv la paralele, aveam degetele anchilozate și sângele închegat pe degete. Nu puteam nici să-mi scot palmierele, iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare și de la mâini.

La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite. Și a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea!

“M-a dus în fața oglinzii: Uite cum arăți! Cine o să se uite la tine? Niciun bărbat!”

Marilena a mai povestit că, pe lângă umilinţe, a trebuit să îndure și foamea pe vremea când era antrenată de Bela Karoly. Totodată, a dezvâluit unul dintre momentele care au marcat-o pentru mai mult timp.

Atunci chiar m-am uitat pe un ceas din sală. ‘Ia să vedem cât timp poate să mă caftească!’. O oră necontenit a durat! La un moment dat am simțit cum începe să-mi curgă sângele pe șira spinării și am început să plâng. S-a răstit la mine: ‘Ieși afară, vaco!’

„După ce mi-a tras o bătaie, mi-a spus că sunt o vacă grasă, m-a dus în fața oglinzii, mi-a pus mâna pe sâni, pe fund. ‘Uite cum arăți! Cine dracu’ o să se uite la tine? Niciun bărbat!’. Scena asta m-a dărâmat și m-a marcat în timp. M-a lovit direct în suflet, în minte. Nu înțelegeam de ce arăt rău, că abia dacă aveam 40 de kilograme. Mi-era frică să merg oriunde se aflau și bărbați. Mă simțeam inferioară”, a povestit Marilena Vlădărău Perețeanu pentru PlaySport.

“Ascundem mâncarea în vasul de la WC”

Deși ca sportivi de performanță, ar fi fost nevoie de o dietă alimentară adecvată efortului depus, iată că lucrurile nu ar fi stat tocmai așa. Porțiile de mâncare erau mai mult inexistente, potrivit Marilenei. Mai mult, cu prețul unei „corecții” zdravene, fetele ajungeau să își ascundă mâncarea în cele mai neașteptate locuri.

„Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuță de șuncă prin care te uitai și un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat și să pleci.

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porția de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată. Iar exercițiile nu mergeau fiindcă suntem grase, nu pentru că muream de foame.

Inventasem locuri dintre cele mai neobișnuite să ascundem mâncarea, precum vasul de la WC. Înveleam într-un plastic ciocolata, napolitanele sau te miri ce altceva, socotind că acolo nu le va găsi nimeni. A funcționat rețeta o perioadă, până s-au prins de truc și, evident, a urmat o corecție extraordinară. Dar ce mai conta una în plus!

Când am ajuns în SUA, arătam efectiv precum niște ființe subnutrite aduse din Somalia. Foarte bine pregătite sportiv, dar înfometate îngrozitor”, este mărturisirea cutremurătoare făcută de Marilena Vlădărău Perețeanu, pentru PlaySport.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: