Redactia.ro
Home » Știri » COVID-19. Avertismentul prof. Rafila: „Media s-a dublat. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar…”

COVID-19. Avertismentul prof. Rafila: „Media s-a dublat. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar…”

Rafila

Profesorul Alexandru Rafila  a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri din ultimele zile. Reprezentantul OMS în România s-a declarat îngrijorat că media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus față de media săptămânii anterioare.

„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni.

Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, a declarat Rafila, vineri, la Digi 24.

Alexandru Rafila a spus că lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără alte afecțiuni, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă virusul va afecta mai multe persoane vârstnice.

Măsurile de protecție sunt importante

Specialistul a atras atenția asupra respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor. „Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a adăugat Alexandru Rafila.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 320 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Bilanțul infecțiilor ajunge astfel la 23.400 de cazuri cu Covid-19. De asemenea, au fost înregistrate 11 decese.  16.555 au fost declarate vindecate și externate, iar 1.484 dintre pacienții COVID-19 au murit. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 184 de pacienţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.392 de persoane. Alte 82.236 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 608.771 de teste.