Redactia.ro
Home » Stil de viață » Credincioşii creştin-ortodocşi îl prăznuiesc luni, 16 mai, pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit

Credincioşii creştin-ortodocşi îl prăznuiesc luni, 16 mai, pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit

Credincioşii creştin-ortodocşi îl prăznuiesc pe data de 16 mai pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit, cel care a renunțat la avuțiile familiei sale pentru a se călugări, alături de părintele Pahomie. Teodor s-a născut într-o familie bogată de creștini, însă a ales de bunăvoie sărăcia, socotind toate ca nişte gunoaie, ca să dobândească pe Hristos.

După moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de către obste stareţ al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de staretul său. Sfântul Teodor cel Sfinţit a trecut la cele veşnice pe 16 mai 367.

A căutat bucuriile sufleteşti

În familia sa era mare sărbătoare, casa era împodobită, iar pe mese erau cele mai ales bucate, însă copilul de 14 ani socotind deşertăciunea tuturor acelora, s-a umilit cu sufletul, atingându-se darul de inima lui, şi şi-a zis întru sine:

„Ce folos am eu din toate acestea? Sau ce voi câştiga eu, ticălosul, dacă îndulcindu-mă de aceste desfătări vremelnice ale acestei vieţi, mă voi lipsi de cele veşnice? Pentru că nimeni, îndulcindu-se de cele vremelnice, nu va putea să câştige slava cea veşnică”.

A renunţat la avere şi s-a călugărit

Pe când el se ruga astfel, a intrat în cămara aceea maica sa; iar el s-a sculat de jos cu ochii plini de lacrimi. Şi căutând maica sa spre dânsul şi văzând ochii lui umflaţi de plâns, l-a întrebat: „Ce-ţi este, fiule? Cine te-a mâhnit? Pentru ce plângi? Şi de ce te-ai despărţit de noi de la masă? Căci noi, mâhnindu-ne, te-am căutat pretutindeni ca să te veseleşti împreună cu noi”.

Atunci el a răspuns către dânsa: „Mergi, maica mea şi prânziţi fără de mine, pentru că eu acum nu voi mânca”. Şi rugându-l maica sa mult şi silindu-l să meargă la masă, n-a ascultat-o. Şi astfel în toate zilele umblând la şcoală şi învăţând carte, el postea până seara. Uneori nu gusta nimic toată ziua, iar a doua zi spre seară lua puţină hrană.

Teodor a plecat apoi cu un ucenic al părintelui Pahomie. Când a ajuns la uşa chiliei Sfântului Pahomie, a început a plânge din umilinţa inimii şi din duhovniceasca bucurie, scăldându-şi faţa cu lacrimi. Şi văzându-l pe el Cuviosul părinte Pahomie, a zis către dânsul: „Nu plânge, fiule, că şi eu, deşi păcătos, sunt sluga Domnului şi Părintelui cel de obşte al nostru, al tuturor”.

Luni, 16 mai, mai sunt pomeniţi:

  • Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
  • Sfinţii Mucenici Avda si Avdiis, episcopii;
  • Sfinţii Mucenici Isaachie, Simeon si Vahtisoiu;
  • Sfântul Mucenic Papilin;
  • Sfântul Mucenic Petru din Vlaherne;
  • Sfântul Nicolae, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfânta Eufimia;
  • Sfântului Mucenic Nicolae din Mezov.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: