Redactia.ro
Home » Știri » Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Copil de doi ani din Buzău, decedat din cauza bolii

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Copil de doi ani din Buzău, decedat din cauza bolii

Rujeola continuă să facă ravagii în România, afectând grav sănătatea copiilor. Ultimul caz tragic implică un copil de doar doi ani din Buzău, care a decedat din cauza acestei boli extrem de contagioase. Aceasta este doar una dintre cele 884 de îmbolnăviri raportate în ultima săptămână. Situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare, autoritățile și experții în sănătate publică făcând apeluri urgente pentru vaccinare și prevenție.

Aproximativ 900 de îmbolnăviri în ultima săptămână

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în ultima săptămână au fost raportate 884 de cazuri noi de rujeolă. Acest număr semnificativ subliniază gravitatea situației, mai ales având în vedere că numărul total de cazuri confirmate de la începutul anului 2023 până la 19 mai 2024 a ajuns la 15.763. Brașovul rămâne cel mai afectat județ, cu 1.955 de cazuri, urmat de Mureș cu 1.197 și București cu 1.528.

În ciuda eforturilor depuse pentru a controla răspândirea bolii, rujeola continuă să se propage rapid, punând în pericol viețile copiilor din întreaga țară. Decesele recente ale unui copil de doi ani din Buzău și unei fetițe de un an subliniază cât de devastatoare poate fi această boală, mai ales în lipsa imunizării adecvate.

Importanța vaccinării împotriva rujeolei

În perioada 6 decembrie 2023 – 19 mai 2024, au fost administrate 148.531 de doze de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), conform datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). Dintre acestea, 24.124 de doze au fost administrate copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni. Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 12 luni, iar a doua doză se administrează între 5 și 7 ani.

Deși vaccinul ROR este disponibil și gratuit, mulți părinți din România aleg să nu-și imunizeze copiii, influențați de teoriile antivacciniste și conspiraționiste. Aceste decizii pun în pericol nu doar copiii nevaccinați, dar și comunitatea în ansamblu, facilitând răspândirea bolii.

Avertismentele experților și apelurile la prevenție

Medicii și autoritățile din domeniul sănătății subliniază în mod constant pericolele nevaccinării și necesitatea imunizării copiilor. Rujeola este extrem de contagioasă și rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apeluri repetate la părinți pentru a înțelege importanța vaccinării și prevenției. „Prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ţinând cont nu numai de situaţia ameninţătoare de viaţă pe care ar putea să o producă rujeola, dar şi celelalte boli. De exemplu oreionul făcut la o vârstă care depăşeşte vârsta pubertăţii poate afecta serios acei adolescenţi şi poate, dacă sunt nevaccinaţi şi se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei, poate afecta şi sănătatea lor pe termen lung. Lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut şi înţeles de toată lumea”, a declarat ministrul Rafila.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: